Zonsverduistering op 20 maart – Uniek, maar bescherm uw ogen!

Op vrijdagochtend 20 maart vindt een zonsverduistering plaats. Dan schuift de maan voor de zon langs. In Nederland is deze zonsverduistering bij gunstig weer als een fraaie gedeeltelijke eclips zichtbaar.

 

De zon zal tijdens het maximum voor het grootste deel achter de nieuwe maan schuilgaan. De zonsverduistering begint om 9.30 uur, het maximum wordt om 10.37 uur bereikt waarna de eclips 11.48 uur eindigt. Deze tijdstippen gelden voor Utrecht, voor plaatsen elders in Nederland en België gelden andere getallen, maar de verschillen zijn gering. Tijdens het maximum rond half elf is de zon voor ongeveer 80 procent bedekt door de maan.

De eclips heeft waarschijnlijk een merkbare invloed op het weer. De straling neemt sterk af waardoor de temperatuur tijdelijk iets kan dalen. De zonsverduistering van 20 maart is zeker voor Nederland een unieke gebeurtenis. De volgende gedeeltelijke zonsverduistering is hier pas weer in 2021 te zien in ons land, maar die is veel kleiner. Voor een vergelijkbare grote eclips moeten we hier tot 2026 wachten. De volgende totale zonsverduistering laat in Nederland nog veel langer op zich wachten en vindt pas in 2135 plaats.

Let op: kijk veilig naar de eclips
Kijk niet met het blote oog naar de gedeeltelijke zonsverduistering. Dat kan leiden tot ernstig oogletsel en zelfs tot blindheid. Een gewone zonnebril is niet voldoende! Let vooral ook op kinderen, deze zijn er nog gevoeliger voor.Het gebruik van filters of speciale eclipsbrilletjes is absolute noodzaak. Een eclipsbril filtert een groot deel van het golflengtegebied weg en is de enige veilige manier om naar de gedeeltelijk verduisterde zon te kijken. 

Eclipsbrilletjes zijn verkrijgbaar bij sterrenwachten en vanaf maandag 9 maart bij de winkels van Pearle optiek.

 

Meer info: www.zonsverduistering.nl

www.knmi.nl

Bron en foto: KNMI

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.