Zie je!

‘Mama, wie is dat?’

– ‘Oh, die ken je nog van de kinderclub.’

De kinderclub staat bij ons voor: de inloopochtend op het CJG waar ik met mijn kinderen naar toe ging, jaren geleden. Nu zitten mijn kinderen op school, maar de ouders herkennen elkaar en elkaars kinderen. Dat gebeurt vaak als ik door Beijum ga. In de bibliotheek, bij school, bij de winkel, of bij de zwemles in Kardinge, overal zijn mensen die ik ook op andere plekken al eens heb ontmoet.

Ontmoeten, mensen bij elkaar brengen, daar gaat het om bij het CJG. Maar gaandeweg werken de ontmoetingen door naar de wijk. Zo zie ik bij school mensen die ik niet alleen van school ken, maar ook van het CJG. En dat is fijn: te weten dat er op verschillende plekken mensen zijn die je kind kennen. Kinderen blijven niet voor altijd bij jou in de buurt, ze gaan op een keer zelf naar de bieb, zelf naar een speelkameraadje, zelf naar het winkelcentrum. Dat andere mensen weten wie jouw kind is, lijkt me alleen maar goed. Het versterkt het gevoel van leven in een gemeenschap. Hoe langer ik hier woon hoe meer Beijum een dorp wordt voor mij, in de zin dat mensen weten wie bij wie hoort, dat je elkaar herkent en kunt aanspreken.

Sinds kort heeft Beijum er een plek bij waar je mensen die je al kent kunt tegenkomen: het plein in centrum Oost. Deze zomer kwamen er speelfonteintjes en nu werkt het, het plein als ontmoetingsplaats. Een trekker voor grote en kleine mensen. Niemand kan er voorbijlopen zonder op z’n minst een begin van een glimlach te krijgen. Vanuit de bibliotheek kijken een vrouw en een jongen naar het plein. ‘Dat is een mooi gezicht’, zegt de vrouw, ‘levendig’.  –‘Daar is zo’n plein toch ook voor bedoeld,’ zegt de jongen. Korter en meer bij de kern kun je het niet zeggen. Het plein werkt. Ik zie mensen die ik ken van school, van de heerd, van het CJG. En zo makkelijk om even bij elkaar te gaan zitten. Of even apart, kan ook. Kijken naar het plezier van spetterende kinderen en meteen even je berichtjes op je mobiel checken.

Zo gaat dat ook in het CJG. Het CJG werkt zoals het plein werkt: open voor iedereen en ruimte voor iedereen. Er hoeft niets, er kan veel.

Zie je, ergens in Beijum!

Trijntje

CJGBeijum is op werkdagen geopend van 9 tot 14.00 uur.

Voor activiteiten zie www.facebook.com/cjgbeijum , www.cjg.groningen.nl of volg ons via twitter www.twitter.com/cjgbeijum

Emingaheerd 8

Telefoon 050-5497131

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.