Zaterdag 5 oktober: 30 jaar BOB

Zoals al eerder aangekondigd organiseert de BOB op zaterdag 5 oktober een feestdag in De Kleihorn. ’s Middags een discussie over bewonersbedrijven, ’s avonds een feest. Verderop in de krant een grote aankondiging.

Het feest ‘s avonds is voor elke Beijumer gratis toegankelijk, het middagprogramma met aansluitend buffet alleen voor wie zich heeft opgegeven; we willen wel weten voor hoeveel mensen er eten moet zijn. Opgave kan nog t/m woensdagavond 2 oktober via de mail (zie aan het eind). Graag wel vermelden of men alleen voor het thema komt of ook mee wilt eten.

Dat middagprogramma, is dat wat?

Wie een beetje de politiek volgt weet dat er allerlei taken op de gemeente afkomen maar wel met veel minder geld. Ook gemeenten bezuinigen. Gemeenten vragen zich steeds meer af of ze nog wel alles willen en kunnen doen; moeten ze ook niet taken afstoten?

Welzijnsinstellingen worden al gekort met 10% van hun subsidie. Na 2014 bestaat er misschien nog wel een soort NLA, maar met geen of weinig geld; ook corporaties bezuinigen. Burgers moeten straks veel meer zelf doen, of ‘we’ dat nu leuk vinden of niet. Op Prinsjesdag kreeg dit de naam mee van ‘participatiemaatschappij’; de kranten staan er vol mee en TV-praatprogramma’s gaan over weinig anders.

Wat betekent dat voor wijken? Voor Beijum?

Daar gaat het die middag over. Over wat we kunnen doen. Er zijn ook mogelijkheden, er liggen ook kansen. Maar dat kan alleen als er meer neuzen die kant opwijzen en niet achteroverleunen. Niet dat Beijum dat deed, integendeel, maar er moet meer, er kan meer. Wat voorbeelden.

In het lege gebouw van De Doefmat zit nu een kraakwacht omdat de gemeente er geen huurder voor heeft die genoeg wil betalen. Niets ten nadele van die kraakwacht, maar hebben we in de wijk geen betere plannen voor dat gebouw? En als de Zwerm leegkomt, zoals O2G2 heeft aangekondigd? Willen we daar ook weer Carex als kraakwacht?

Kunnen we dat gebouw niet zelf gaan exploiteren? Met een startsubsidie vanuit het NLA bijvoorbeeld. Wat te denken van een uitleen voor gereedschappen. Of voor spullen die eerst in de Wegwijsbus zaten? Of – en dat is wel een stap groter – kunnen we niet het groenonderhoud in de wijk zelf doen? Van de gemeente het budget krijgen om dat zelf te doen. En beter dan nu? Kunnen bewoners niet zelf een bedrijf beginnen dat dit voor elkaar krijgt? Dat ook werk schept voor wijkbewoners? Dat zelfs geld kan opleveren?

Kom en denk mee. Praat mee. Geef je op: bob@beijum.org

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.