Wordt dat wat, dat Groningse G1000?

Al maanden is er op stedelijke sites, Facebook en Twitter veel aandacht voor de G1000 van zaterdag 6 juni in Groningen. Een G1000 is een bijeenkomst waarop 1000 inwoners zich buigen over de stand van de stad. En zoekt naar ideeën en oplossingen. Een hele nieuwe vorm van democratie, zoals de organisatoren het zelf zeggen omdat stadjers zelf het beste weten wat er in en met hun stad moet gebeuren en niet door de gemeente opgetrommeld worden om hun zegje te doen. Op die dag worden in dialoog – er wordt niet gediscussieerd – 10 projecten gekozen die de stad beter en mooier maken.

Dat klinkt mooi, Vanuit de BOB roepen we ook altijd dat de bewoners van Beijum het beste weten hoe het in hun wijk is. Wat er goed aan is, en wat niet. Wat aangepakt moet worden. Maar we weten ook dat er over het algemeen een beperkte groep is die zich daarmee bezighoudt, ondanks alle pogingen om zoveel mogelijk – het liefst iedereen – erbij te betrekken. Dat is niet alleen in Beijum zo, dat geldt voor alle wijken.

Met de G1000 moet dat dus anders en beter. En eerlijk is eerlijk, het wordt groots aangepakt. Met een beetje hulp van de gemeente weliswaar, maar dat mag verder geen naam hebben. Net als veel anderen is de gemeente sponsor.

10.000 kiesgerechtigde stadjers hebben na loting een uitnodiging ontvangen. Om uiteindelijk 600 plaatsen in te vullen. Want 400 van die 1000 worden op een andere manier gevonden. Er doen namelijk ook 100 ondernemers mee, 100 mensen vanuit de overheid, 100 zogenaamde ‘frisdenkers’ en 100 ‘tafelhoststs’ om uiteindelijk 100 tafels van 10 mensen te vullen. Als er meer dan 600 kiezers zich aanmelden, wordt er nog een keer geloot.

Op zaterdag 17 april vielen al die 10.000 enveloppen in de brievenbus. We zijn vandaag precies 4 weken verder en het aantal aanmeldingen, 3 weken voor de grote dag, ligt op goed 400. Da’s nog nait veul. Nog niet eens genoeg om die 600 plekken te vullen.

Wat zegt dat?

Hoewel in de komende weken dat aantal van 600 nog gehaald wordt, met misschien wat extra lobbywerk en kunstgrepen, loopt Groningen overduidelijk niet warm voor dit initiatief. Bovendien laat het ongetwijfeld zien dat die uiteindelijke 600 vast geen dwarsdoorsnede is van de Groningse samenleving, iets wat met de eerste loting (die 10.000) wel het geval was. Het zullen in hoofdzaak hoogopgeleide en gemotiveerde inwoners zijn. De kans is ook groot dat ze in een andere hoedanigheid, al dan niet beroepsmatig, ook al betrokken zijn bij de sta,. Check maar eens het verhaal van een deelneemster op de facebook van de club: ze is architect bij De Zwarte Hond. En wat te denken van die 100 ‘frisdenkers’? Wat zijn dat? Wie zijn dat? Wanneer ben je dat? Is daar een opleiding voor? Met een diploma?

Van die 400 aanmeldingen tot nu toe komen een kleine 25 uit Beijum. Waaronder ondergetekende. Ja, ook ik ben uitgeloot en heb me aangemeld. En ja, ik ben ook hoogopgeleid en ben al mijn hele leven op een of andere manier betrokken bij (de leefbaarheid van) de stad. Ben ik sceptisch? Ben ik nieuwsgierig? Ik ben vooral benieuwd naar de opzet van dit gebeuren en of bepaalde elementen ook in Beijum kunnen worden toegepast.

Want daar begon ik deze column mee. Hoe kunnen we, ook als bewonersorganisatie, de inwoners van Beijum nog veel beter betrekken bij hun, bij onze wijk. Hoe kunnen we Beijum beter en mooier maken. Hoe kunnen we de problemen benoemen en samen aanpakken. Wat kunnen we daar zelf aan doen. Wat en wie hebben we daarbij nodig. Dat blijft de uitdaging.

John Veldman

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.