Wilgen en populieren Beijum uitgedund

bewonersorganisatie BOB en aan de hand van reacties van individuele bewoners. In de komende tien jaar kapt de gemeente 690 bomen en is er ruimte voor herplant van 602 nieuwe bomen.

Op veel plaatsen zijn de in jaren ’80 aangeplante snelgroeiende bomen te groot geworden. Door hun omvang en conditie zorgen deze bomen voor overlast. De bomen zijn destijds geplant om de wijk een groen aanzien te geven.

Wijkers

Veel van deze bomen waren bedoeld als toekomstige ‘wijkers’. Dat zijn bomen die op den duur plaats zouden moeten maken voor ‘blijvers’: langzamer groeiende, duurzame boomsoorten.

Wilgen

De komende tien jaar kapt de gemeente veel ‘wijkers’. Het gaat vooral om wilgen en populieren. Dit zijn 690 bomen, ongeveer 10% van de 7.000 bomen in de wijk. De meest vitale wilgen en populieren blijven zo lang mogelijk behouden.

Herplant

In de wijk is ruimte voor herplant van 602 nieuwe bomen. Deze manier van bomenbeheer geeft duurzame bomen in de wijk meer ruimte. Ook gaat de kwaliteit van het water in de wijk omhoog door meer lichtinval. Om te voorkomen dat in de wijk lege groene plekken ontstaan, kapt de gemeente de komende 10 jaar in fases.

Beheerplan

Het aantal te kappen bomen staat nog niet helemaal vast. Hiervoor komen nog uitvoeringsplannen. Het bomenbeheerplan voor Beijum kwam samen met de BOB, de bewonersorganisatie in de wijk, tot stand. De komende tijd nodigt de gemeente bewoners uit om op straat- en buurtniveau mee te denken over de uitvoering van het plan en over de boomsoorten die voor herplant in aanmerking komen.

Meer informatie en overzichten:

http://gemeente.groningen.nl/beijum/wilgen-en-populieren-beijum-uitgedund

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.