WIL DE ORKA (het hoogtepunt van Lentekriebels)

Wat gaan we doen?

Het project Wil de Orka is een initiatief van Maria Koijck en  zal het resultaat zijn van een grote zwerfafvalopruimactie op de VISmarkt in Groningen op zondag 15 april. In de vorm van een zogeheten Flashmob, lopen honderden mensen, jong en oud, vanuit 6 verschillende locaties richting de Vismarkt. Tijdens deze Kringloop zal al het zwerfafval in witte en zwarte vuilniszakken worden verzameld om het enorme vormloze visnet op de VISmarkt te vullen. Hoe voller het net, hoe meer de vorm van een orka zichtbaar zal worden.

Waarom?

Wil De Orka is de visualisatie van één dag afval van de stad Groningen, om mensen bewust te maken van de vervuiling waar ze zelf vaak aan bijdragen. De keuze voor een orka hangt samen met de plek, de VISmarkt en het feit dat deze dieren bedreigd worden door de immense plastic soep van afval die in de oceanen drijft.

Hoe lang?

Wil de Orka blijft een week lang te bezichtigen op de Vismarkt. Daarna zal het afval door de Milieudienst worden afgevoerd en gerecycled.

Met wie gaan we dit doen?

Er zijn al veel instanties aangesloten bij Wil de Orka, Stiel geeft voorlichting over de gevolgen van zwerfafval, Jimmy’s maakt de site en betrekt jongeren. De bibliotheek maakt een ruimte in de digitale etalage over het project en gaan met de medewerkers van de bieb al twee weken van te voren zwerfafval ruimen en dit etaleren voor de entree van de bibliotheek. Nijestee is onze eerste sponsor, maar dat niet alleen, ook willen ze op 15 april met een hele club uit Beijum komen. 8 Uur overwerk gaat een promotiefilmpje maken en verspreiden. Noorderpoortcollege zal het metaal sponsoren voor het skelet van Wil de Orka, en actief reclame maken op hun scholen. Ook hebben ze ons een lascursus aangeboden. Buro Loeks helpt met de vormgeving en de PR & marketing.

We vragen grote bedrijven, zoals de McDonald’s, FEBO, Hema, La Place (V&D) en winkeliers aan de Vismark, om voor één dag al het afval naar de Vismarkt te brengen. Muzikale begeleiding zal niet ontbreken deze dag. Het draaiorgel Pronkjewail, Florian Wolf en er gaan geruchten dat de Bende van Baflo Bill misschien ook komen spelen!

Maar…

Naast al deze geweldige initiatieven, zou het absoluut niet kunnen doorgaan als de  Milieudienst niet zou meewerken. Zij faciliteren alle zwerfafvalteams door de MilieuStewards in te zetten, recyclen Wil de Orka en zorgen voor een deel van de PR en marketing. Het project Wil de Orka is het hoogtepunt van de jaarlijkse LenteKriebels.

Hoe kan je meedoen?

Er zullen op zondag 15 april op 6 punten rondom de diepenring zwerfafvalteams klaarstaan, hier kan je je gewoon bij aansluiten , alleen of met je hele voetbalclub of bridgeclub bijvoorbeeld. Gezamenlijk zullen jullie een opruimroute afleggen en uitkomen op de Vismarkt, waar je je afval in de orka kunt doen.

Verzamelen om 13.00-13.30

De 6 opstap punten zijn :

  • De Stadsschouwburg
  • Cultuurcentrum Oosterpoort
  • Centraal Station (peerd van ome Loeks)
  • De Zwarte Doos ( Sociale Dienst )
  • Noorderplantsoen (koepeltje)
  • Het Paleis

Op de Vismarkt zal het vullen van de Orka beginnen om 15.00 tot dat ie vol is !!!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.