Wat wil de gemeente met Kardinge?

Onder de naam ‘Stadsgewestpark Noorddijk’ is 25 jaar geleden een begin gemaakt met de ontwikkeling van het gebied dat nu bekend staat onder de naam ‘recreatiegebied Kardinge’. Het kerngebied, het deel tussen Beijum en Lewenborg, is het deel met het meest intensieve gebruik.

Eind juni verscheen hierover de nota “Visie Kardinge Kerngebied”. De kernvraag in deze nota is: Welke ontwikkelingen wil de gemeente stimuleren en welke niet.

Geconstateerd wordt dat Kardinge op dit moment geen eenheid is. Een deel van de recreatieve voorzieningen is voor de omliggende wijken, zoals de Kardingerplas, andere hebben een stedelijk, zelfs provinciaal bereik, zoals de ijsbaan. En Kardinge ontwikkelt zich ook steeds meer  als een P+R-voorziening.

Dat laatste zorgt ook voor het meest ingrijpende voorstel.

De eindhalte van de tram komt op de plek van het huidige parkeerterrein. Daardoor vervallen die parkeerplaatsen en ook moeten er extra parkeerplaatsen bijkomen Daarom wil men een 3e rij parkeren plus een fiets- en voetpad realiseren over de hele lengte tussen de ringweg en de sportvelden, dus deels op de plaats van de Kardingebult en het helofytenfilter. Daarvoor is een strook nodig van ruim 20 meter zodat een deel van de bult moet verdwijnen, evenals één van de vier rijen riet van het filter.

Halverwege het parkeren, bij de kruising van het fietspad langs de Apekooi, is een nieuw en groot centraal plein gedacht, een plek waar meerdere functies op uitkomen, de tramhalte, de ingang van de ijsbaan (die daardoor een kwartslag draait), een nieuwe entree van de Apekooi.

Op de hoek waar vorig jaar de skatebaan is aangelegd, wordt de mogelijkheid van een gebouw gepland, evenals helemaal aan het einde bij de sportvelden. Ook worden ondernemers gezocht voor de lege plek in het rijtje bestaande voorzieningen. Eén van de ideeën is een sporthotel, dat

In ieder geval tot gevolg heeft dat ook er ook ’s avonds bedrijvigheid in het gebied komt.

Over het stuk pal tegen Beijum aan wordt opgemerkt dat de wijk op dit moment samen met Natuurmonumenten plannen ontwikkelt, maar er worden wel 4 scenario’s genoemd, o.a. een scenario met een rij nieuwe huizen achter de Froukemaheerd. Een ander discussiepunt is het pad via de onderdoorgang aan de Wibenaheerd. Blijft dat een voetpad, moet dat een fietspad worden dat ook verderop pal achter de sportvelden langs gaat?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.