Wandelaars en hardlopers: links of rechts op weg of fietspad?

Waarschijnlijk zullen wel vrij veel mensen zich herkennen in een vraag die iemand stelde op de site Infopolitie:

‘Als rechts op het fietspad lopende hardloper krijg ik regelmatig te maken met tegenliggers die links lopen. Hierbij ontstaat wel eens verwarring (pas zelfs een botsing) wie welke kant op moet uitwijken. Volgens mij moet de links lopende hardloper naar rechts uitwijken en ik niet naar links. Hoe zit dat eigenlijk? ‘

Op Infopolitie verscheen het volgende antwoord:

‘Voor voetgangers bestaat er geen verplichte zijde van weg of fietspad. Zelf loop ik het liefste tegen her verkeer in, omdat je dan ook tegen het gevaar inloopt (en dat dus aanziet komen). Een fietser of auto die je van achteren schept geeft je sowieso geen kans’.

Veilig Verkeer Nederland zegt het op haar site onder ‘Goede plaats op de weg’ zo:

‘Je hoort op de stoep te lopen. Als er geen stoep is mag je op fietspad of fietsstrook lopen. Je moet zoveel mogelijk aan de kant blijven. Als er ook geen fietspad of fietsstrook is mag je op de rijweg lopen. Blijf altijd zoveel mogelijk aan de kant. Als er een berm is, loop dan in de berm. Je mag links of rechts van fietspad of weg lopen. Soms is links veiliger, omdat je het verkeer dan kunt zien aankomen. Soms is rechts beter, bijvoorbeeld als de weg een bocht naar links maakt waar je niet omheen kunt kijken. Ga ook niet links lopen als je er extra voor over moet steken.’

En daar kan de vragensteller op Infopolitie het dus mee doen. Het mag links, het mag rechts, en niks over wie voor wie moet uitwijken als je tegen elkaar aan dreigt te botsen. En moet je als links lopende voetganger altijd de berm in als rijdend verkeer je tegemoet komt?

Onze voorkeur als voetganger of hardloper? Bij goed zicht rechts lopen. Rijdend verkeer blijft dan maar zonodig even achter je (moet bij een kind op een fietsje ook toch?) en bij een links lopende tegenligger ga je ervan uit dat die ander voor je uitwijkt.

En bij slecht zicht links lopen en bij een tegenligger de berm in. Of je moet vertrouwen op de zichtbaarheid en herkenbaarheid van je reflectoren en je lichtjes en ook dan rechts blijven lopen…

Wie het (ook of beter) meent te weten, mag het zeggen. Mail naar de redactie: beijumkrant@hotmail.com

(foto van de site van Veilig verkeer Nederland)

2 reacties op “Wandelaars en hardlopers: links of rechts op weg of fietspad?

  1. Volgens de wet wordt een voetganger gelijkgesteld aan een fietser, als hij gebruik maakt van het fietspad.
    Dan dient de voetganger zich ook zo te gedragen en rechts aan te houden, om zo gevaarlijke stutaties te vermijden.
    Mocht het tot een engeval leiden (bijvoorbeeld als een voetganger links loopt en een botsing veroorzaakt), dan is de voetganger geheel aansprakelijk.

  2. ik zie dat veel wandelaars en joggers ook op een relatief smal fietspad links houden. Dit is geen goed idee omdat ik nogal eens meemaak dat ik met de fiets niet er om heen kan als er ook nog fietsende tegenliggers aankomen. Dan is er ineens geen ruimte meer voor mij en lijkt het wel één richtings verkeer. De wandelaar of jogger merkt dan vaak ook niet de mij tegemoet komende fietsers op. Dus op een fietspad gewoon altijd rechts houden!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.