Waardering voor sociale teams in Beijum en De Hoogte/Indische Buurt

We zijn op de juiste weg.’ Dat is de eerste indruk van de proef met sociale teams in Groningen. Na acht maanden experimenteren in de wijken Beijum en De Hoogte / Indische Buurt zijn de resultaten bemoedigend. De cliënten waarderen de korte lijnen, snelle acties, het luisterend oor, en het hebben van een  vaste contactpersoon.

In januari 2013 is in Groningen een proef gestart met twee sociale teams; één in Beijum en één in De Hoogte / Indische Buurt. In deze teams werken professionals van verschillende organisaties nauw samen op het gebied van zorg en ondersteuning. Een sociaal team werkt volgens het principe ‘één huishouden, één plan, één sociaal werker’. De hulpverleners willen mensen zo min mogelijk doorverwijzen. Samen willen ze zorgen dat meer mensen (blijven) meedoen in de maatschappij. Het bieden van ondersteuning en hulpverlening op maat staat centraal. Sinds januari 2013 hebben de teams in totaal 370 dossiers in behandeling.

Luisterend oor
Bewoners die in de afgelopen maanden met de sociale teams in aanraking zijn gekomen, waarderen de korte lijnen en snelle acties, in combinatie met tijd en voldoende aandacht voor ‘hun verhaal’. Ook vinden ze het positief dat er één contactpersoon is voor een wijkbewoner of gezin. Niet langer komen er verschillende hulpverleners over de vloer die soms van elkaar niet weten wat ze doen. Dat geeft rust en ruimte om het leven weer op de rails te krijgen.

Gebiedsgerichte aanpak
Het is de bedoeling om deze werkwijze verder te ontwikkelen en in te voeren in de hele stad. Werken met sociale teams is een onderdeel van de grootschalige kanteling van het sociale domein en de gebiedsgerichte aanpak die het college voor ogen heeft.

bron: Gemeente Groningen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.