Waar wordt geblowd?

“Vrijwel alle jonge respondenten (12 tot en met 17 jaar) die blowen doen dit in de openbare ruimte. Ze blowen in de buurt van winkelcentra, in de buurt van jongerencentra, op pleintjes, in parkjes, bij de skatebaan en op andere locaties in de openbare ruimte. In de jongerencentra mag geen alcohol of softdrugs worden gebruikt. Blowen gebeurt wel in de directe omgeving van jongerencentra. Het merendeel van de jongeren blowt op locaties die vanaf de openbare weg niet direct zichtbaar zijn. Enkele jonge respondenten gebruiken ook wel eens softdrugs bij vrienden, terwijl zij vrijwel nooit in hun eigen huis blowen.

Daarnaast zijn er enkele jongeren die overal blowen. Zij doen dit ook op locaties waar omwonenden en voorbijgangers hen kunnen zien. Het maakt hen niet uit wat andere mensen hiervan vinden. Dit lijkt in Beijum meer voor te komen dan in Lewenborg.”

Waar wordt het gekocht?

“De meerderheid van de jongeren geeft aan dat softdrugs makkelijk verkrijgbaar is in Beijum en Lewenborg. Het zijn met name minderjarige jongeren die veel actieve illegale verkooppunten kennen, terwijl jongvolwassenen minder actieve adressen kunnen opnoemen. In Oosterhoogebrug kunnen de jongeren geen verkooppunten van soft- of harddrugs noemen. De jongeren in Lewenborg kennen in hun wijk gemiddeld drie panden van waaruit softdrugs worden verkocht. Door meerdere respondenten worden hierbij dezelfde namen genoemd. Van de meeste adressen is onder jongeren wel bekend dat daar softdrugs worden verkocht, maar jongeren halen hier zelf niet vaak softdrugs. Meerdere (minderjarige) respondenten in zowel Beijum als Lewenborg zeggen softdrugs te kopen bij wietkoeriers in Beijum. De bezorgservices zijn bij de meerderheid van de jongeren in Beijum en Lewenborg bekend. Hierover wordt door de jongeren niet geheimzinnig gedaan. De bezorgservices werken met mond op mond reclame. Jongeren weten gemiddeld drie tot vier bezorgservices in Beijum te noemen. Door meerdere respondenten worden hierbij dezelfde namen genoemd. De bezorgservices zijn werkzaam vanuit Beijum, maar bezorgen ook in andere wijken in de stad. Vooral in de zomer zijn deze bezorgservices druk volgens enkele respondenten, omdat er dan meer jongeren op straat rondhangen. De softdrugs worden voornamelijk aan huis bezorgd. Dit komt mindervaak voor bij jongeren die nog bij hun ouders wonen. Ze houden hun softdrugsgebruik liever geheim voor hun ouders. Ze laten hun wiet liever bij vrienden bezorgen of ophangplekken op straat. Er wordt dan afgesproken op een plek waar de transactie niet goed zichtbaar is voor omstanders. Daarbij moet worden gedacht aan: portieken; gangetjes;parkjes in Beijum; zogenoemde LeRoy Gebieden in Lewenborg; en overige locaties die vanaf de openbare weg niet direct zichtbaar zijn. In totaal worden ongeveer vier tot vijflocaties vaker genoemd door de respondenten. Een aantal jaren geleden werd softdrugs vaker op straat verkocht volgens meerdere respondenten. Sinds de politie een aantal wietkoeriers heeft aangehouden, zijn de wietkoeriers voorzichtiger geworden.”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.