Volgend jaar buitenfitness in Beijum?

Beijumers willen een buitenfitnesslocatie. Dat blijkt uit een in april en mei uitgezette enquête van de werkgroep ‘Buitenfitness Beijum’. Bovendien wil 60% van de bewoners de locatie middenin de wijk. “De vraag vanuit het wijkteam om het draagvlak in kaart te brengen is bij deze voldaan,” legt initiatiefneemster Anne Bekkema uit. De werkgroep is in gesprek met de gemeente en het wijkteam over een geschikte locatie.

Er is in de afgelopen jaar veel gebeurd. Vorig jaar wilde één vrouw in Beijum een buitenfitnesslocatie. Nu is er een werkgroep met veel steunende wijkbewoners. In de afgelopen maanden heeft een afstudeerder van de opleiding Sportmanagement van de Hanzehogeschool een onderzoek uitgevoerd naar buitenfitness in Nederland. Omdat er alleen onderzoek van Hiske Wiggers ligt, is een tweede rapport over buitenfitness in Nederland van grote meerwaarde. De uitkomsten bieden veel houvast.

In juni zijn de enquêteresultaten verzameld en geanalyseerd. Uit het draagvlakonderzoek blijkt dat 75% van de wijkbewoners de motivatie heeft om binnen of buiten te fitnessen. 65% vindt buiten bewegen een meerwaarde hebben, terwijl 25% dit nog niet weet. Bekkema concludeert op basis van de uitslag: “Jong en oud, de bewoners willen dolgraag buitenfitnessen. Het rapport spreekt van een “volmondige ja” op de vraag of er voldoende draagvlak is”.

Voor ongeveer 15% van de wijk is een gratis buitenfitnesslocatie een uitkomst, omdat zij geen financiën hebben voor sport. Dit motiveert de werkgroep extra om een dergelijke locatie te realiseren. Het kwaliteitsonderzoek van Kamil Dammer adviseert om niet alleen toestellen neer te zetten, maar om ook activiteiten te organiseren en te begeleiden. De werkgroep omarmt dit idee. Als het aan de werkgroep ligt, is er in zomer 2014 een spetterende opening! Zodat Beijum nog sportiever, socialer en gezonder wordt.

Tekst en foto van de werkgroep ‘Buitenfitness Beijum’

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.