Vierkantemetertuin biedt leerlingen natuurervaring en plezier

Het Centrum voor Natuur en Duurzaamheideducatie (NDE) en het Groningse filiaal van ‘tuin-dier-en-groenwinkel’ Welkoop bieden alle basisscholen in Groningen op 14 januari een vierkantemetertuin aan voor de helft van de winkelwaarde. Zo hopen ze het natuuronderwijs op school een stimulans te geven.

Kinderen doen steeds minder natuurervaringen op. Toch is het belangrijk dat ze weten waar hun voedsel vandaan komt en dat ze zich verantwoordelijk voelen voor hun leefomgeving. Tuinieren geeft leerlingen de mogelijkheid dit te ontdekken. NDE en de Welkoop bieden basisscholen daarom de gelegenheid voor weinig geld een vierkantemetertuin te bestellen. Met een minimum aan inzet kunnen leerlingen op school zelf ervaren hoe groenten groeien en genieten van de opbrengst van eigen tuin.

Makkelijke moestuin
De vierkantemetertuin (ook wel bekend als ‘square foot garden of ‘makkelijke ‘moestuin’ ), een bak van duurzaam larikshout van 1m x 1m dat in 16 vakjes is onderverdeeld, is al enige tijd in opmars. Het is een kleine, compacte groenten-, kruiden- of bloementuin die weinig onderhoud nodig heeft en snel resultaat oplevert. In het voorjaar kunnen ‘makkelijke’ gewassen worden gezaaid of geplant, die soms enkele weken later al te oogsten zijn. De Welkoop heeft de tuin al geruime tijd met succes in zijn assortiment.

Leerkrachtbijeenkomst
NDE houdt vier keer per jaar een goedbezochte inspiratiebijeenkomst voor leerkrachten in het basisonderwijs. Het thema voor de bijeenkomst op 14 januari is de vierkantemetertuin. Groningse leerkrachten kunnen dan zien hoe ze de tuin kunnen gebruiken op school. De vierkantemetertuin vervangt niet het traditionele en meer intensieve schooltuinieren, dat NDE aanbiedt op vier kinderwerktuinen in de stad, maar kan onder meer gebruikt worden als experimenteertuin of thematuin. Op het schoolplein, de stoep of het dak!

Verantwoordelijkheid
Het tuinieren in de vierkantemeterbak vereist geen groene vingers of speciale talenten. Leerlingen kunnen er in groepjes werken en samen het groeiproces volgen. De oogst kan gedeeld, geproefd of zelfs verkocht worden. Kinderen kunnen zich verwonderen over kleine diertjes, bodemleven, zaaien en kiemen, de invloed van het weer, de seizoenen, etc. Daarnaast is tuinieren goed voor zaken als psychomotorische vaardigheden, zelfwerkzaamheid en verantwoordelijkheid, en – last but not least –  het plezier van ‘buiten bezig zijn’.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.