Vier dieren, vier seizoenen…vier de tuin!

Campagne voor diervriendelijk tuinieren van start in Groningen

Woensdag 27 maart start de campagne Vier de Tuin! Met activiteiten voor jong en oud vragen Natuur en Milieufederatie Groningen, gemeente Groningen en diverse natuurorganisaties uit Groningen aandacht voor de diervriendelijke tuin. Wethouder Jan Seton zal de campagne officieel openen. Vier diergroepen staan in de campagne symbool voor de diervriendelijke tuin: vlinders, vleermuizen, egels en vogels.

Groningers zijn van harte uitgenodigd voor de officiële start van Vier de Tuin op woensdag 27 maart van 13.00 tot 16.00 uur op de Vismarkt in Groningen. Om 13.00 uur geeft Wethouder Jan Seton het startsein van de campagne door een educatief vogelhuis en beplanting aan buitenschoolse opvang Zeppelin en de Boomhut aan te bieden. In totaal krijgen 25 buitenschoolse opvanglocaties in de stad dit pakket van de gemeente Groningen.

Activiteiten
Hoe lok je meer dieren naar je tuin? Tijdens de opening kan iedereen hierover informatie krijgen bij kraampjes van de Natuur en Milieufederatie Groningen, gemeente Groningen, de Groningse imkers, Landschapsbeheer Groningen en de KNNV. Daarnaast tekent een sneltekenaar bijzondere portretten van bezoekers: hij verwerkt in het portret kenmerken van één van de vier dieren. Verder kun je je kennis  testen met een quiz, je tuin op diervriendelijkheid testen en echte Groningse honing proeven. Er wordt ook een appelboom verloot! Kinderen van buitenschoolse opvang Zeppelin en De Boomhut geven een demonstratie nestkastjes bouwen voor vogels en bijen.

Een levendige tuin
Veel mensen hangen ’s winters mezenbollen op of hebben een vlinderstruik in de tuin. Maar er zijn nog veel meer manieren om dieren naar je tuin te lokken en daar hoef je echt geen hovenier voor te zijn! Dat is de boodschap van Vier de Tuin, een campagne van de Natuur en Milieufederatie en de gemeente Groningen. Hiermee willen de partijen het belang van een diervriendelijke tuin benadrukken. Steeds meer Groningers kiezen ervoor hun tuin volledig te betegelen of hebben weinig verschillende planten in de tuin. Jammer voor de dieren, die zo steeds minder voedsel en schuil- en nestgelegenheid vinden, maar ook jammer voor de stad. Door de toenemende verstening ontstaan afwateringsproblemen met bijvoorbeeld ondergelopen kelders als gevolg. Meer groen in je leefomgeving is ook nog eens erg gezond.

Vier seizoenen met activiteiten          
Om Stadjers tips te geven voor een diervriendelijke tuin zijn er het hele jaar activiteiten. In de lente staan de vlinders centraal, in de zomer de vleermuizen, in de herfst de egels en in de winter de vogels. Deze activiteiten worden in samenwerking met de natuurorganisaties in de stad georganiseerd. Natuurlijk worden ook bijen niet vergeten, na de campagne Groningen Zoemt van vorig jaar! Kijk voor alle informatie op:

www.nmfgroningen.nl/vierdetuin

foto: Stock.Xchng

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.