Verslaving onder minderjarigen DEEL I

Uit onderzoek in Beijum en Lewenborg blijkt dat hier meer kinderen in de leeftijd 10-17 jaar softdrugs gebruiken dan in de rest van de stad.* Verslavingszorg Noord Nederland en het CJG organiseren drie avonden de cursus Alcohol, drugs en opvoeding. De nadruk ligt op informatie en preventie. De eerste avond was ik erbij.

De gemeenschappelijke motivatie om aan te sluiten bij deze avond: kinderen in de puberleeftijd zo goed mogelijk begeleiden het liefst zonder, maar ook mét het gebruik van middelen. Er zijn ouders, één van de moeders is hier samen met haar 15-jarige zoon. Er zijn begeleiders van een pubergroep, en een man van dertig die vroeger verschillende drugs gebruikte en nu als ervaringsdeskundige werkt in het Sociaal Team. Hij vertelt dat het gebruik van middelen vooral ook invloed heeft op je ontwikkeling als persoon. Zaken als verantwoordelijkheid moest hij nog leren toen hij in de 20 was.

We doen veel kennis op, er is ruimte voor discussie, uitwisseling van ideeën, en ook zorgen.

Inzichtelijk was de inventarisatie van middelen waar we ooit zelf mee experimenteerden en wat we daarvan nu nog gebruiken. Bijna iedereen (9 van de 11 aanwezigen) heeft wel eens cannabis gebruikt, en daarvan hebben 2 personen nog afgelopen jaar gebruikt.

Roken (nicotine) heeft iedereen wel eens geprobeerd en 7 roken nu nog. Al na een paar keer  te hebben gerookt vragen je hersenen om die stof. Zeer verslavend, dus.

Zogenaamde harddrugs is nauwelijks gebruikt door de mensen die vanavond rond de tafel zaten. Minder dan 3% van de jongeren heeft ooit XTC gebruikt. De meeste XTC gebruikers zijn boven de 18. ‘Dat klopt wel’, zegt de jongen van 15 die er vanavond bij is, ‘van mijn vrienden gebruikt niemand XTC.’

Gamen komt ook aan bod. Een moeder vertelt dat haar dochter veel tijd besteed aan gamen. Dit gaat ten koste van schoolwerk. In de periode van schriftelijke overhoringen vraagt de dochter haar moeder om de stekkers van de computer bewust ergens anders op te bergen om niet in de verleiding te komen. Wat ik jullie in dit verband niet wil onthouden, is het filmpje ‘if books came after games’, te vinden op Youtube. Het zet gamen in een ander perspectief.

Vluchten

Maar wat maakt dat mensen vluchten in middelen? Een van de cursisten gaf aan dat mensen in eerste instantie geneigd zijn om van een probleem weg te vluchten. Dat schijnt in het menselijk bouwpakket ingebouwd te zijn. In het voortraject voordat een verslaving is ontwikkeld, ziet ieder mens, ook een kind, zich geconfronteerd met problemen. Kleine problemen als ze klein zijn, grotere naarmate ze opgroeien. Wat te doen met je problemen, dat is denk ik waar je als ouder iets kunt doen voordat ze met middelen in aanraking komen. In een volgende bijeenkomst zal Renate hier meer aandacht aan besteden. En nog meer kennis over Alcohol, drugs en opvoeding.

De volgende maand leest u meer over verslavingen onder jeugd.

*bron: www.gemeente.groningen.nl/persberichten

Trijntje de Haan, ouder in Beijum

Was u niet bij deze cursus aanwezig en wel geïnteresseerd, neem dan gerust contact op met het CJG. Bij voldoende belangstelling start er een nieuwe cursus.

CJG Beijum, Emingaheerd 8 (050-549 71 31)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.