Verlichting wijkring: eindelijk verbetering

Het is zover: dit najaar wordt de verlichting nabij een aantal voetgangersoversteekplaatsen aangepast. In het voorjaar berichtten wij u dat de Gemeente bij wijze van proef een tweetal dynamische verkeersborden zou plaatsen. Dit bleek echter te kostbaar en dus werd dit plan weer van tafel geschoven. Daarna volgende er een lange stilte …

Maar eindelijk, halverwege september, kwam daar het verlossende bericht: de knelpunten aan de wijkring worden nu snel aangepakt. De knelpunten zijn die oversteekplaatsen waar, als het donker is, te weinig lichtopbrengst is waardoor voetgangers (te) laat worden opgemerkt. Deze knelpunten zijn door de Werkgroep Verkeer en de Gemeente geïnventariseerd (zie bijgaand kaartje).

Wat gaat er gebeuren?

In de bestaande armaturen (lantarenpalen) wordt een ander soort licht geplaatst. Momenteel zit er geel licht in de armaturen, dit licht wordt wit. Wit licht helpt bestuurders bewegingen langs de kant van de weg en van grotere afstand waar te nemen. Dit komt doordat je met wit licht meer kleur en contrast ziet en bovendien is wit licht natuurlijker, overdag leven we immers ook in wit licht. Daarnaast wordt de spiegel in het armatuur aangepast waardoor het licht zich over een grotere afstand verspreidt. Tot slot wordt de sterkte van de verlichting hoger gezet. Dit alles moet leiden tot een beter zicht. U hoeft niet bang te zijn dat het nieuwe licht u overlast zal bezorgen in huis.

Daarnaast heeft het witte licht ook een ander voordeel: het gevoel van veiligheid wordt verhoogd. Door meer contrast ben je in staat meer details te onderscheiden waardoor je bijvoorbeeld gezichten beter kan zien en het verschil tussen een blauwe en een zwarte jas.

Na de verandering van de verlichting zal de nieuwe situatie geëvalueerd worden door de Werkgroep Verkeer i.s.m. de Gemeente en zal er bekeken worden of er meer situaties in de wijk zijn waar de verlichting aangepast zal moeten worden.

Susan Veldman- van Waveren,

Namens de werkgroep Verkeer van de BOB

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.