Veranderingen jeugdhulp

Vanaf 1 januari 2015 geldt de nieuwe Jeugdwet. Dit betekent dat de gemeente Groningen dan verantwoordelijk is voor alle jeugdhulp. We willen allemaal graag dat kinderen zo goed mogelijk meedoen in de maatschappij. Opgroeien en opvoeden gaan niet altijd zonder problemen.De Jeugdwet zorgt dat kinderen en gezinnen hulp op maat krijgen. Snel en dicht bij huis.De nadruk ligt op het voorkómen van problemen. We kiezen daarbij zoveel mogelijk voor lichte hulp als het kan en specialistische hulp als het nodig is.

Wat blijft hetzelfde?

  • Uitgangspunt voor de gemeente Groningen is dat kinderen en gezinnen de hulp blijven krijgen die nodig is.
  • Voor 2015 geldt: iedereen die op 31 december 2014 jeugdhulpontvangt, blijft dit in 2015 gewoon ontvangen en zoveel mogelijk van dezelfde instelling. Ook daarna blijven we met u in gesprek over welke ondersteuning nodig is.
  • Jongeren bij wie al vóór hun 18e levensjaar duidelijk is dat zij (op grond van ernstige beperkingen of stoornissen) hun verdere leven zorg nodig hebben, behouden hun aanspraak opde Wet Langdurige Zorg (nu: AWBZ).
  • Jeugdhulp blijft mogelijk op basis van een verwijzing van een huisarts, jeugdarts en/ofmedischspecialist.

Wat verandert er?

  • De gemeente is straks financieel verantwoordelijk voor alle jeugdhulp. Dit betekent dat de gemeente zorg gaat inkopen bij verschillende zorgaanbieders die deze zorg verlenen. De gemeente verleent dus niet zelf de zorg.
  • Krijgt uw kind nu zorg of ondersteuning? Dan blijft dat ook zo in 2015. Het kan zijn dat die zorg in overleg met u en uw gezin er in de toekomst anders uitziet.
  • Samen kijken we naar wat uw gezin zelf kan doen, zo nodig met hulp van familie of bekenden. Wanneer dat niet voldoende is, blijven we natuurlijk de hulp bieden die nodig is.
  • Als uw indicatie in 2015 afloopt kijken we samen met u wat daarna nodig is.

 

Persoonsgebonden Budget (PGB)

Heeft uw kind nu een persoonsgebonden budget (PGB) om zorg in te kopen? Dan houdt uw kind in 2015 recht op dezelfde zorg, tot de einddatum van de indicatie. Indicaties zijn geldig tot uiterlijk 31 december 2015.   Vanaf 1 januari 2015 krijgt u het PGB niet meer op uw eigen bankrekening gestort. U koopt nog wel zelf uw ondersteuning in, maar de betaling gebeurt via de Sociale Verzekeringsbank. Dit heet trekkingsrecht.           Heeft u uw zorgovereenkomst al opgestuurd naar de Sociale Verzekeringsbank? Zo niet, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de Sociale Verzekeringsbank. Voor meer informatie: www.svb.nl/pgb

Eigen bijdrage

Voor jeugdhulp die valt onder de Jeugdwet hoeft u geen eigen bijdrage te betalen. Woont uw kind niet meer bij u in het gezin maar bijvoorbeeld in een instelling? Dan kan het zijn dat u een ouderbijdrage moet betalen.

 

Waar kan ik terecht voor advies of  hulp?
Heeft u een vraag over opvoeding en het opgroeien van uw kind? Of heeft u hulp nodig? Dan kunt u terecht bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). In de stad Groningen zijn acht CJG’s. Er is dus altijd wel een CJG bij u in de buurt. Ervaren jeugdhulpverleners kijken dan samen met u welke ondersteuning nodig is voor uw kind.

 

 

Meer weten?

-Heeft u een vraag over jeugdhulp? Dan kunt u terecht bij CJG Groningen.

  • De adressen van de CJG’s vindt u op cjg.groningen.nl
  • U kunt ook mailen naar cjg@groningen.nl
  • Wilt u liever bellen? Dat kan via telefoonnummer 050 367 49 92, bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 20.00 uur. Jongeren kunnen ook zelf met dit nummer bellen voor advies en hulp.

-Woont u in Beijum,de Koningslaagte, Noorderhoogebrug, De Hunze, Van Starkenborgh, Hunzeboord? Dan kunt u direct contact opnemen met het team WIJ Beijum, telefoonnummer 050 549 71 31. WIJ Beijum is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 16.30 uur. U kunt ook langskomen op de Emingaheerd 8 in Beijum.

-Informatie van de Rijksoverheid leest u op www.hoeverandertmijnzorg.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.