Veiligheid Heerdenpad: vinger aan de pols!

Nog niet zo lang geleden werd vooral op aandringen van de Bewonersorganisatie Beijum uiteindelijk een aantal maatregelen getroffen ter verbetering van de (sociale) veiligheid(beleving) op het Heerdenpad. Bossages werden gerooid, de lantarenpalen werden naar de andere kant van het pad verplaatst, uit de kruinen van de bomen, het fietspad kreeg een lichtreflecterende slijtlaag en er werd een hek geplaatst tussen de school en de voormalige brugwachterwoning. Reacties op de aanpassingen waren voor het overgrote deel ronduit positief; vervelende voorvallen deden zich sindsdien niet meer voor.

Helaas is de situatie sinds kort verslechterd: de groenstrook langs de zuidzijde van het Heerdenpad werd door de gemeente niet meer gemaaid en daar begon wildgroei van nieuwe bossages te ontstaan; de provincie bracht daarnaast verhogingen aan, bij het Heerdenpad aan de kant van De Hunze. Om de kans op geluidsoverlast van nabij gelegen woningen te verminderen, maar natuurlijk uiterst merkwaardig op exact de plek waar eerder alle bossages werden gerooid.

De Bewonersorganisatie Beijum trok over beide punten aan de bel. Dat heeft er toe geleid dat de groenstrook langs de zuidzijde van het Heerdenpad inmiddels gemaaid is waardoor er weer volop zicht is en de nieuwe schuilplekken voor eventuele kwaadwillenden zijn verdwenen. De provincie heeft toegezegd op de nieuwe wallen een passend hekwerk te zullen plaatsen.

Opnieuw blijkt dat het nodig is om wat je eigen woonomgeving betreft de vinger aan de pols te houden en zonodig stevig aan de bel te trekken.

Overigens uiteraard zijn de langs het Heerdenpad getroffen maatregelen geen garantie dat er nooit weer vervelende incidenten plaatsvinden. Maar het helpt wel dat je als passant goed overzicht hebt en kwaadwillenden geen gemakkelijke schuilplaatsen geboden wordt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.