Van Beijum naar de Stad

het Eurokaartje ‘verslaat’ de OV-chipkaart!

In Nederland is de strippenkaart afgeschaft en vervangen door de OV-chipkaart; één kaart voor bus en trein en te gebruiken bij alle vervoerders. Met de invoering zou een grote ongelijkheid in het systeem worden opgelost. In plaats van in de bus te betalen voor het aantal zones, wordt nu betaald voor de afgelegde afstand en dat is toch een stuk eerlijker?

De ritprijs met de OV-chipkaart wordt bepaald door de afgelegde afstand, maar net als bij de strippenkaart, is er ook bij de OV-chipkaart sprake van een basisbedrag dat je al kwijt bent bij het instappen. Was het basisbedrag met de strippenkaart de prijs van een strip, 51 eurocent, het basistarief met de OV-chipkaart voor de bus is flink hoger: 83 eurocent.

Daar komt de prijs voor de afgelegde kilometers nog overheen. Het gaat niet om de afstand hemelsbreed gemeten, maar om de werkelijk afgelegde afstand. In het promotiemateriaal is al eens uitgelegd dat het verschil tussen de heen- en terugreis wel in prijs kan verschillen: doordat vertrek- en aankomsthalte iets uit elkaar liggen; door een andere route vanwege éénrichtingverkeer maar ook vanwege binnen- en buitenbochten. De reis met de meeste buitenbochten kan zo iets duurder uitvallen!

Wat kost een busreisje met de OV-chipkaart?

Is een busrit van Beijum naar de stad met die nieuwe OV-chipkaart voordeliger dan het Eurokaartje van € 1,50? We hebben de proef op de som genomen door via de 9292OV-site wat virtuele reisjes te maken en hebben de genoemde bedragen in onderstaande tabel gezet: Vanuit Beijum naar 4 bestemmingen in de stad, de 4 haltes waar je kunt overstappen op een andere bus.

Met de bus naar Kardinge blijft vanaf alle haltes met de OV-chipkaart goedkoper dan met het Eurokaartje al is het opmerkelijk dat de 9292OV-site bij de ‘voorste’ haltes in de wijk het lopen stimuleert en er zelfs geen tarief wordt genoemd. Wie de systematiek in de tabel overziet, kan uitrekenen dat de kosten vanaf het Meedenpad € 0,89 moeten zijn, de bedragen voor de beide andere haltes blijven net onder de Euro.

Uit de tabel blijkt dat hoe groter de afstand is tussen instap- en uitstaphalte, hoe eerder een ritje met de OV-chipkaart duurder is dan het Eurokaartje. Zo kom je met het Eurokaartje vanaf de laatste 2 haltes in de wijk al goedkoper naar het Noorderbad. Naar de Grote Markt is nog maar voor de helft van de wijk de OV-chipkaart goedkoper, naar het Hoofdstation in feite voor niemand meer. Wie op een andere stadsbus overstapt hoeft niet nog eens het opstaptarief te betalen, maar is uiteraard wel duurder uit omdat er nog wat (kilo)meters worden afgelegd.

Nu sinds kort de voorwaarden voor het Eurokaartje ook verruimd zijn, is in bijna alle gevallen een busreisje met die Eurokaart veel voordeliger dan dezelfde reis met de OV-chipkaart. Want ga maar na:
    Met de OV-chipkaart betaalt iedereen afzonderlijk en ook nog eens apart voor de heen- als terugreis. Van de Scheltemaheerd naar de Grote Markt en terug kost dan 2 x € 1,61 per persoon. Met het Eurokaartje kost dezelfde reis 2 x € 1,50 per persoon. Bovendien mogen per Eurokaartje maximaal 2 kinderen van 4 t/m 11 jaar gratis mee;
    Wie een snelle boodschap doet en direct weer terug gaat, kan mogelijk nog op hetzelfde Eurokaartje terug omdat die een uur geldig is;
    Het Eurokaartje is sinds begin dit jaar de hele week geldig, dus ook op werkdagen voor 9 uur ’s morgens en is daardoor nu ook beschikbaar voor wie ’s morgens met de bus naar het werk gaat. Ook zijn alle bestemmingen in de hele stad nu met het Eurokaartje bereikbaar, dus ook een reisje van Beijum naar Hoogkerk kost maar € 1,50;
    Alleen voor wie in zijn ‘eentje’ de bus neemt of slechts korte afstanden reist, is de OV-chipkaart voordeliger. Langere afstanden, zeker met jonge kinderen erbij, zijn met het Eurokaartje fors goedkoper.
Het Eurokaartje ‘wint’ dan ook op bijna alle fronten van de OV-chipkaart.

De prijzen van de OV-chipkaart in het artikel zijn gebaseerd op de informatie via de site www.9292ov.nl en zijn inclusief het starttarief van € 0,83. Alle prijzen zijn gebaseerd op het ‘volledige’ tarief. Kinderen t/m 11 jaar en 65+’ers betalen minder, 34% om precies te zijn. Zij betalen dus ongeveer 2/3e van de genoemde bedragen. E.e.a. betekent dat voor hen het Eurokaartje pas voordeliger is bij reisjes die meer dan € 2,25 kosten.
Alle informatie over de reisvoorwaarden en de tarieven m.i.v. 1 januari 2012 is te vinden op de site van het OV-bureau Groningen Drenthe: www.ovbureau.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.