Het waterschap krijgt vragen over de nog voortdurende afsluiting van de oversteek over de sluis Stad en Lande in het Boterdiep.
We hechten er aan duidelijk te maken wat er ter plekke aan de hand is en waarom we de oversteek afgesloten hebben voor voetgangers en fietsers:
Eén (vrij ernstig) incident was voor ons aanleiding de oversteek af te sluiten. Daarna kwamen meer meldingen van soortgelijke veiligheidsincidenten. Er is een aantal redenen waarom de sluisdeur extra oplettendheid vergt en daarom als een risico kan worden gezien:
- Er is geen afscherming op de sluisdeur als de deur opent.
- Delen van de sluis en de sluisdeur, waaronder de rails waar de deur over schuift, kunnen glad worden bij regen.
- De rails waar de deur over schuift ligt verhoogd ten opzichte van het pad.
- Het hekwerk langs het water loopt niet volledig door.
- Aansluiting op het fietspad: sommige fietsers verwachten niet dat er verkeer vanaf de sluis het fietspad op komt.
Juist dit laatste punt gaat over de verkeersveiligheid van de situatie ter plekke. Eén van de incidenten die na onze afsluiting bij ons werd gemeld (in april j.l) , heeft daar alles mee te maken. Er heeft een ongeval met dodelijke afloop plaatsgevonden waarbij een fietser ten val is gekomen doordat verkeer onverwacht afsloeg naar de sluis. Als gevolg van complicaties van de val is deze fietser overleden.
Het waterschap is verantwoordelijk voor deze afsluiting. We hebben contact met de gemeente gelegd over de situatie. Dat is sowieso nodig om met elkaar te bepalen of we hetzelfde beeld hebben over bevoegdheden en verantwoordelijkheden op deze plek waar de oversteek tot voor kort slechts is gedoogd. Met de ernst en impact van eerst één en daarna meer bij ons gemelde incidenten vinden we dat dat niet langer zo kan en we onze verantwoordelijkheid moeten nemen. Het proces om (nieuwe) afspraken te maken kost tijd.
Nu niet alleen de veiligheid op de oversteek zelf maar ook de verkeersveiligheid van de totale situatie extra aandacht vraagt, is het contact met de gemeente nog belangrijker. De noodzakelijke expertise op verkeerskundig gebied ligt daar. We moeten dus met elkaar nadenken over een passende definitieve oplossing. Zolang we daar nog niet uit zijn, kunnen we niet met goed fatsoen met (ogenschijnlijk simpele) tijdelijke maatregelen de oversteek weer openen. Het beeld wat we dan oproepen bij het publiek is dat de sluis weer open is, voldoende veilig is en open zal blijven. Dat kunnen we op dit moment nog niet hard maken zonder dat er zicht is op een definitieve oplossing met afspraken wie, waar in welk geval verantwoordelijk voor is en wie wat bereid is te betalen (want ook dat aspect speelt natuurlijk gewoon een rol). We kunnen ook geen pasklare oplossing verwachten in een vraagstuk dat zich wat ons betreft nu vrij plotseling ontvouwt en waar geen plannen of budgetten voor klaar liggen. Niet bij de gemeente en niet bij het waterschap.
Hoe vervelend en lastig deze situatie voor veel wijkbewoners ook is: we moeten langer geduld vragen en danken iedereen op voorhand voor de aandacht en het begrip.
Note van de redactie: De gezamenlijke wijkorganisaties hebben inmiddels een brandbrief aan het waterschap gestuurd. Een reactie hierop wordt binnenkort verwacht.
Het zou fijn zijn als de sluis ook voor fietsers oversteekbaar blijft.
Gezien ik mindervalide ben is dit mijn enige mogelijkheid om vanuit Beijum Hornbach te kunnen bezoeken.
De afstand vanuit Zuidhorn of De Hunze zijn te groot om voor mij te overbruggen.
De grote vraag is dan ook voornamelijk hoe men de sluis veilig kan maken voor al het verkeer dat hier gebruik van maakt (fietsers, voetgangers, ouders met kinderwagen, etc).
Het zou al een hele verbetering zijn als 1 van de sluizen aangepast wordt met een breder pad zodat ook ouders met kinderwagens eroverheen kunnen en er een officieel pad komt ipv een sluiproute voor een incidentele overgang van Beijum naar Hornbach.
En mijn voorkeur, mede in het achterhoofd meegenomen de zichtbaarheid op het pad van Beijum, zou zijn om de sluis aan de kant van De Hunze aan te pakken zodat deze een officiele fiets-, wandel-, ouder-met-kinderwagen overgang wordt.
Echter is zoiets niet van vandaag op morgen besloten.
Het gaat om mijn moeder die overleden is. Zo uit het leven gerukt, doordat iemand plotseling afsloeg, daar waar zij dit totaal niet had verwacht en aan zag komen. Blij dat deze oversteek nu gesloten is.