Uitnodiging! Afval betalen per kilo of zak, wie geeft de doorslag.

Persbericht

Gaat 100% Groningen de doorslag geven in de discussie over afval betalen per kilo of zak?

Eind maart besluit de gemeenteraad over de mogelijke invoering van diftar, het per kilo of zak betalen voor afval. Wie de standpunten van de verschillende fracties hierover omrekent naar het aantal stemmen in de raad komt tot de conclusie dat het 19 tegen 19 is. De stem van het 100% Groningen raadslid Marjet Woldhuis zal dus de doorslag kunnen geven. 100% Groningen heeft nog geen definitief standpunt ingenomen.

Marjet Woldhuis: ‘‘Op papier klinkt het best fraai; door afval beter te scheiden wordt hergebruik makkelijker en kan er zelfs sprake zijn van minder kosten. Door per zak of per kilo af te rekenen is er een financiële prikkel om te scheiden. Maar kan iedereen wel scheiden? Hoe zit het met studenten, ouderen, gehandicapten en gezinnen met kinderen? Gaan die niet een hoge rekening betalen? En lopen we niet ook het risico dat mensen afval gaan dumpen in plaats van er voor te gaan betalen? Wij zijn er in elk geval nog niet uit’

Eenmansfractie vraagt om de stem van velen.

Marjet Woldhuis: ‘Dat bedenk je niet, dat je de doorslag kunt geven, dat overkomt je. Als raadslid wordt je altijd geacht heel zorgvuldig tot je besluit te komen. Dat gevoel dat zorgvuldigheid belangrijk is heeft door mijn mogelijk doorslaggevende stem nu een nog grotere betekenis.Daarom vind ik het noodzakelijk om hier met bewoners over te discussiëren en de uitkomst daarvan mee te nemen in onze uiteindelijke besluitvorming’.

Om die reden organiseert 100% Groningen een voor iedereen toegankelijke bijeenkomst waar over dit onderwerp gesproken kan worden. Deze bijeenkomst vindt plaats op maandag 13 maart vanaf 19.30 uur in het Trefpunt, Beijumerweg 17.

 
Meer informatie: 

1 reactie op “Uitnodiging! Afval betalen per kilo of zak, wie geeft de doorslag.

  1. Al vanaf het begin doe ik mee met de afval opruimacties in de Groene Long. De laatste jaren domineren blikjes en plastic flesjes het afval. Bij deze acties gebruiken we gemeentelijke voorzieningen voor het afvoeren. Als ik, en met mij anderen, zelf mijn Heerd schoonhoud dan gebruik ik mijn eigen kliko. Bij het Diftar systeem ga ik betalen voor het opruimen van het afval, vooral weer flesjes en blikjes, van anderen. Uiteraard stop ik daar dan mee… Diftar kan pas worden ingevoerd NADAT er een statiegeldsysteem voor blikjes en flesjes is gekomen. Anders leidt dit systeem tot veel vervuiling en hoge kosten voor de gemeente omdat vervuiling meer vervuiling en vandalisme oproept.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.