Theatergroep Katkids speelt: ‘Krikrakrokostreken’

Gregor wil een vriend om mee te spelen. Hij vermomt zich als krokodil. Maar het vrienden maken pakt hij niet zo handig aan: in plaats van dat hij aardig is, plaagt hij iedereen. Alleen Henk, een ‘hele dikke mijnheer’, blijkt aan Gregor gewaagd te zijn.

Theatergroep Katkids speelde op vrijdag 24 januari de voorstelling ‘Krikrakrokostreken’ voor kinderen tot zes jaar in de Openbare Bibliotheek aan de Ypemaheerd. De voorstelling werd gehouden in het kader van de Nationale Voorleesdagen en is een bewerking van het boek ‘Krrrr…okodil’ van Catherine Rayner. Dit boek is verkozen tot Prentenboek van het jaar 2014.

Het stuk wordt gespeeld door Marjolijn Sikken en Kitty Boon. Behalve deze twee dames bestaat Katkids nog uit Maaike Veening en Natalie van Eerden. De vier vrouwen wisselen elkaar af, in alle mogelijke combinaties. Allemaal hebben ze beide rollen ingestudeerd: die van de krokodil en die van de andere vier personages. Sikken: ‘Het leuke aan voor kinderen spelen is dat je van tevoren nooit weet hoe ze gaan reageren. Dat is per plek en per voorstelling verschillend.’

De kinderen in de bibliotheek van Beijum blijken het voorbeeldigste publiek dat je je maar kunt bedenken: ze blijven rustig op hun plekje zitten en luisteren zeer aandachtig. Komisch is het wanneer aan het begin van de voorstelling een kikker en een ooievaar ten tonele verschijnen en de kinderen geen flauw benul hebben wat dit kan betekenen.

Maar de ‘krokodil’ (gespeeld door Sikken) is degene om wie het werkelijk draait. Hij neemt in het stuk drie mensen te grazen: Frog de visser, mevrouw La Belle die altijd in de zon een boekje wil lezen en mevrouw Spillebeen, een sjieke dame die graag naar klassieke muziek luistert (alle drie gespeeld door Kitty Boon). De krokodil wordt met geen van hen vriendjes: iedereen vindt hem maar een ‘pestkop’ en een ‘naarling’.

Totdat hij Henk ontmoet, een ‘hele dikke mijnheer die de hele dag snoep eet’. De rollen zijn voor het eerst omgekeerd: krokodil neemt niet Henk in de maling, maar Henk laat de krokodil schrikken. Een jongetje uit het publiek meent de moraal van het verhaal al in de gaten te hebben: ‘Je moet zulke dingen niet meer doen bij die mensen, want anders plaagt die dikke mijnheer je weer.’

Het loopt anders. Krokodil haalt een streek uit met Henk en vice versa, totdat de twee vrienden worden. Ze dansen samen en hebben dikke pret. Aan het einde van de voorstelling worden de kinderen uitgenodigd om ook op de dansvloer te komen. Daar maken ze gretig gebruik van.

Katkids is erin geslaagd een toneelstuk neer te zetten dat ook voor jonge kinderen goed te begrijpen is. Dit doen zij onder meer door niet teveel taal te gebruiken en de nadruk te leggen op het visuele. Daarnaast is het spel van Sikken en Boon zeer overtuigend: ze zitten goed ‘in’ hun rol, waardoor je als toeschouwer alles om je heen vergeet.

Behalve tijdens de Nationale Voorleesdagen is ook tijdens de Kinderboekenweek altijd een toneelvoorstelling te zien in de Beijumer bibliotheek. Deze richt zich echter op de oudere jeugd (vanaf zes jaar).

Mark Mandjes (tekst) en Willemien Mensinga (foto’s)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.