Stolpersteine in Beijum

 

Gunter Demnig plaatst twee stolpersteine aan de voormalige Beijumerweg 3

Stolpersteine, ook bekend als struikelstenen,is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Hij brengt gedenktekens aan voor ( voormalige) huizen van mensen die het slachtoffer zijn van het oorlogsgeweld in de Tweede Wereldoorlog.  Op de stenen zijn in een messingplaatje de naam, datum en plaats van overlijden gestanst. De kleine stenen (10 x 10 cm) werden lange tijd alle door de kunstenaar zelf gemaakt en geplaatst. Genoodzaakt door de stormachtige ontwikkeling van het project laat hij zich door een bevriende kunstenaar ondersteunen, maar het plaatsen van de stenen doet hij zoveel mogelijk zelf. In Nederland werden op 29 november 2007 de eerste twintig Stolpersteine op zes locaties in de oude kern van Borne (Twente Overijssel) geplaatst.

Op vrijdag 9 december jongstleden heeft Gunter Demnig in Bedum, Onderdendam, Noorderhoogebrug,  Noordwolde, Zuidwolde en Beijum een twintigtal stenen geplaatst.

De locaties in Beijum betreffen het niet meer bestaande Beijumerweg 3 (nu een woonhuis Bottemaheerd 76) en Beijumerweg 25.

Een minuut stilte ter nagedachtenis aan Lucas en Cornelis Dijkstra.

De stolperstein aan de Beijumerweg 25 is ter gedachtenis aan Lucas ter Laan die in het verzet zat en in 1943 door de bezetter is opgepakt en gevangen gezet. Hij overleed in kamp Hamburg-Wilhelmsburg aan dysenterie.

Nabestaanden van Lucas en Cornelis Dijkstra.

Aan de voormalige Beijumerweg 3 hebben de twee gebroeders Dijkstra, Cornelis en Lucas, gewoond. Medio april 1945 zaten de Canadezen al in de stad en beschoten de Duitse mitrailleurnesten die waren opgesteld om de vluchtweg van de Duitsers richting Delfzijl af te dekken. Een van de Canadese projectielen kwam echter neer vlak voor het huis van de broers en het niet overleefd hebben.Op deze locatie zijn twee stolpersteine geplaatst.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.