Sociale long – Grote Speeltuin in Beijum

In het verslag van het op 4 juni gehouden BOB-Café werd hij al vermeld, de droom van enkele dames uit o.a. de Jaltada-en Kremersheerd: Een Sociale long- een grote speeltuin in het hart van Beijum. Zomaar op een verjaardagsfeestje ontsprongen.
Een droom die inmiddels breed gedragen wordt. Maar is deze ook realiseerbaar? Denk het wel, het is zeker geen onrealistische droom, het vergt alleen veel inzet, goed overleg en samenwerking met gemeente en andere betrokken partijen. Een juiste afstemming van zaken is inherent aan het laten uitkomen van de droom. Hoe wordt het financieel ingedekt, moet er fondswerving plaats vinden? Wie doet het onderhoud? De gemeente, de gebruikers/bewoners of word het een Stichting. Welke ruimte is beschikbaar/geschikt voor het project. Zomaar enkele zaken die een goede afstemming en overleg noodzakelijk maken.

Maar hoe ziet deze droom er eigenlijk uit?

Op de facebookpagina van Grote speeltuin in Beijum staat het onderstaande bericht (nou ja zeg maar gerust artikel) geschreven door Marit Coehoorn. In dit met toestemming overgenomen artikel verwoordt zij de droom op een wijze dat  je er haast niet bij kan dat hij geen werkelijkheid wordt. Dromen zijn niet altijd bedrog, toch? Want: Samen kunnen we veel!

 

 

Speeltuin                          Sociale long / speeltuin Beijum

 

Wat zou het mooi zijn als we hier een mooie grote, centrale speel- en ontmoetingsplek in de wijk zouden krijgen. Een plek à la Stadspark of Noorderplantsoen, waar je lekker in het groen kunt spelen met je kinderen. Dit als aanvulling op een centraal, kloppend hart van de wijk, waar altijd iets leuks te doen is voor iedereen – voor jong en oud.

Eind mei spraken we hierover in een kleine groep. Hoe mooi zou het zijn als dit werkelijkheid kon worden? Het kleine, intieme groepje dat we op Facebook aanmaakten om hier over na te denken en er rustig een mooi plan van te maken, had binnen drie dagen al een paar honderd leden. Oeps, dat ging iets sneller dan gedacht. Inmiddels kent de groep Grote Speeltuin in Beijum meer dan 400 leden.

De droom – vooralsnog

Hier delen we kort onze droom met jullie. Laten we daarbij aantekenen dat deze droom nog niet af is. We kiezen er bewust voor om de inwoners uit de wijk, sociale en maatschappelijke partijen en de gemeente mee te laten denken. Hierdoor zal de droom uiteraard nog veranderen. Het is immers veel leuker om dit samen te doen – Beijum is per slot van rekening van ons allemaal.

Het goede nog beter maken

Er is veel moois in Beijum. Het is een sociale, groene wijk met veel fijne activiteiten.  Er worden activiteiten georganiseerd voor kinderen en jongeren. Er zijn mensen die lekker koken voor anderen, leuke initiatieven van heerdgenoten onderling en mensen die de wijk samen mooier willen maken. Toch zijn veel van die initiatieven verspreid door de wijk. Er mist een kloppend hart.

Het zou mooi zijn als alle initiatieven en kinderactiviteiten elkaar onderling versterken en meer verbonden raken met elkaar. Daarbij helpt een centrale plek om iedereen samen te brengen. Een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, delen, informeren en waar er ook op informele wijze meer samenhang en verbinding ontstaat. Zo ontstond het plan voor een ‘sociale long’.

Wat is de ‘sociale long’?

In de sociale long hopen we te verbinden en versterken wat er al is in de mooie, groene zone rondom de Wiershoeck, Het Trefpunt, de Kindertuinen, Boerderijum, het voetbalveld en het Pedal Park.

Het is een mooi gebied met veel ruimte voor ontspanning en groen voor kinderen, jongeren, ouders en ouderen. Graag willen we dit gebied nog mooier maken. Zodat het een plek wordt waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten, van elkaar kunnen leren, samen kunnen eten en hobby’s uit kunnen oefenen. Een plek waar iedereen zich thuis voelt en graag wil zijn.

Groene speeltuin

Daarbij zou het geweldig zijn om in dit gebied een speelplek te creëren waar kinderen lekker kunnen spelen en ravotten in een groene, natuurlijke en uitdagende speeltuin. Waar ze kunnen spelen met water en zand en ouders mooi overzicht hebben over hun spelende kinderen. Waar klimplekken, glijbanen en kabelbanen zijn en ook kinderen met lichamelijke en verstandelijke beperkingen uit de wijk veilig kunnen spelen. Ideaal, zo met de naschoolse activiteiten in buurt. Zo kunnen de kinderen zelf bepalen wat ze willen gaan doen of met wie ze gaan spelen.En wat zou het mooi zijn als je ergens lekker rustig kunt zitten en een lekker hapje of soepje kunt eten in het Beijumer wijkrestaurant.  Het eten wordt daar klaargemaakt door enthousiaste hobbykoks uit de wijk die elkaar afwisselen. Kortom, een fijne plek voor alle Beijumers!

Nu even concreet

Alles begint met een droom. Die droom hebben we nu gedeeld. Op dit moment zijn  we vooral bezig contact te leggen met mede-Beijumers en sociale en maatschappelijke partijen. We merken dat onze droom op veel plekken positief wordt ontvangen. We hebben nog lang niet met alle betrokkenen kennis gemaakt en zijn dat zeker van plan! Neem vooral ook zelf contact met ons op via de Facebookgroep als je vragen, ideeën, opmerkingen hebt of wilt kennismaken!

Andere tijden

Zoals jullie weten zijn de tijden aan het veranderen, de tijd is rijp voor initiatieven van onderop. Het is tijd om op een nieuwe, creatieve manier verbindingen tot stand te brengen van datgene wat er al is in onze wijk. Zo werken we met zijn allen aan een mooiere wijk.

Hulp…

We hebben jullie hulp nodig, want zelf kunnen en willen we dit niet alleen doen. Hoe je ons kunt helpen? Dat weten we ook nog niet precies. We geven onze droom  meer handen en voeten door binnenkort een projectplan te gaan schrijven. Misschien zie jij wel een haakje om op aan te haken. Doe dat dan vooral. Alle input en hulp is meer dan welkom.

 

Initiatiefnemers van de sociale long / grote speeltuin Beijum –

Samen kunnen we veel!

Bianca Hummel-Marulanda

Somy & Martin Koops

Lenny Kruit

Marjolein de Jong

Joukje Weening

Marjan Scholma

Marit Coehoorn

 

6 reacties op “Sociale long – Grote Speeltuin in Beijum

 1. Dag initiatiefnemers van de Sociale long beijum.

  Heb jullie gisteren ontmoet bij de Boerderijum van 30 juli bijeenkomst.
  Vind het en prachtig initiatief. Wil mij daar graag aan komiteren.
  Het verbinden van oud en jong spreekt mij aan. Gisteren had ik nog geen inspiratie wat ik daar aan kan bijdragen maar van ochtend wel.
  Ik zie kansen om mensen zonder werk in beijum uit te nodigen voor een gesprek met elkaar. Mensen met een uitkering, ziektewet en dergelijke. Zij kunnen en enorme menskracht betekenen.
  Een gereedschap uitleen systeem kan klussers verbinden. Deze mensen zijn belangrijk voor het onderhoud en beheer.
  Heb zelf 2 jaar ervaring als conciërge op en basisschool. De dinamiek van Julie Sociale long plan komt een beetje overeen met de school struktuur beheer. Kan wellicht daar een adviserende bijdrage aan leveren.

  Groeten Theo
  0615578469

 2. Hierbij meld ik mij aan als sympathisant en donateur van de Sociale Long (SocioLong) van Beijum. Veel succes gewenst.

  Openbaar groen komt tot leven door je erin te bewegen!

  1. Vandaag in het Nieuwsblad: Grote speeltuinwens in Beijum
   Mooi plan: Sociale Long, van droom naar realiteit.

   Ontwerpen en bouwen van Speel- en Ontmoet plekken is mijn werk en mij hobby.
   Plannen maken met de toekomstige gebruikers en die plannen realiseren met de toekomstige gebruikers, hun ouders, aan wonenden, opleidingen, burgerparticipatie, etc.

   Voorbeelden in de buurt:
   Speeltuin Helpman-Oost, Trollenprieel Sterrebos, Uilenprieel Groenestein, schoolplein Vrije school, buurtspeelplekken in Westernieland en Mensingeweer, Speeltuin Lotuspark in Ulrum, de speeltoren boven de grot in Kabouterland/Exloo en alle (speel)beesten bij Staatsbosbeheer Drents-Friese Wold bij Appelscha/Terwisscha.

   Mengsel van natuurspelen en cultuurspelen, hergebruik en nieuwbouw, waar de hele buurt aan mee kan werken/helpen, als jullie zo iets zoeken dan werk ik daar heel graag aan mee!
   – gewoon als buurtgenoot/adviseur (Ger de Wilde, Fossemaheerd 65)
   – en graag, indien gewenst, daarnaast professioneel (Omgeefmij HAND-MADE) vanaf inspraak/eerste ontwerpronde via actie/sponsor/subsidieronde naar realisatie en certificering: gezamenlijk een eigen plek creeren.

   Afspraak maken?
   06 4479 5417
   of mail me

 3. Ode aan Beijum

  Wij zijn Beijum
  Beijum zit in ons

  Verzonken in de zware klei
  Klussen we een zwaar karwei

  Samenwerken in Beijum
  Samenwonen in Beijum
  Niet als los zand
  Maar in een groot bezield verband

  Opbouwen wordt vertrouwen
  Werken aan gemeenschapszin
  Respect, samen delen en handen uit de mouwen
  Het werken aan Beijum wordt dan lichter en geeft veel onderling gewin

  Spin-off en synergie
  Beijum is top vanwege saamhorig betrokken energie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.