Saskia Nieboer: Kruidenvrouw in Beijum

Saskia Nieboer. Ze woonde tot haar 12e in Brabant. Haar vader kreeg bij het bedrijf waar hij werkte de kans om in Zwitserland te gaan werken. Saskia verbleef daar tot haar 18e. Vervolgens ging ze terug naar Nederland voor een werk-leerplek in de verpleging in Amsterdam; in Zwitserland kwam ze als buitenlandse niet aan de bak. Ze volgde ‘de tropenopleiding’ in Rotterdam: aan de slag in de gezondheidszorg in Afrika, dat was het plan.

Maar geleidelijk aan kwam de omslag. Steeds meer patiënten die om hulp en zorg vroegen voor van alles en nog wat. Terwijl je zelf vaak veel voor je eigen gezondheid en verzorging kunt doen. Voorkomen in plaats van genezen, en zelfhulp als het kan, dat ging haar steeds meer bezighouden. Saskia vertrok op haar 22e naar Beieren. Naar een werkgemeenschap waar men al heel lang bewust bezig was met preventie, zelfhulp, het verbouwen van kruiden en de toepassing daarvan. Vier jaar later keerde ze met een schat aan nieuwe ervaringen en inzichten terug naar Amsterdam. Ze ging er wonen op een boot, ging eerst weer aan de slag in de verpleging, verkaste een jaar later naar Dordrecht en schreef intussen haar eerste cursusboek over gezondheid en kruiden. In Dordrecht ging ze vervolgens cursussen geven, eerst in buurthuizen, later ook aan de open universiteit.

In 1990 streek Saskia neer in Centraal Wonen aan de Bentismaheerd in Beijum. Ze ging door met het geven van cursussen en waagde in 2005 de stap naar een eigen winkel met cursusruimte in De Wiershoek: De Groene Zon.

Er zijn door de tijden heen heel wat boeken geschreven over gezondheid en kruiden. Veel ervaring en kennis wordt ook mondeling overgedragen. Saskia kent daarvan heel wat voorbeelden. Zelf trof ze bijvoorbeeld na een fikse verzwikking van haar enkel een vrouw die haar met verbluffend resultaat behandelde met verse smeerwortel. Zelf probeert ze zo nu en dan nog nieuwe dingen uit. Lachend: ‘Dat gaat dus niet altijd goed. Ik las ergens dat je smeerwortel ook kunt eten. Daar ben ik dus vervolgens een tijdje goed ziek van geweest’. En ‘Mensen moeten bovendien ook met natuurlijke producten goed rekening blijven houden met hun allergieën’.

Saskia: ‘Bij gevoeligheden en opkomende klachten kunnen kruiden je helpen het tij te keren. Komt er geen verbetering, dan naar je dokter’. Op haar cursusgroepen zitten ook artsen en andere beroepskrachten uit de traditionele gezondheidszorg. Saskia: ‘Je kunt elkaar over en weer heel goed aanvullen; geneeskrachtige kruiden kunnen de gezondheid ondersteunen’. Met De Groene Zon wil Saskia de eeuwenoude kennis over geneeskrachtige kruiden en hun toepassingen levend houden. Bijvoorbeeld de Hortus in Amsterdam vindt zijn oorsprong in de studie over geneeskrachtige kruiden.

Vanaf 2006 dreigt Europese regelgeving de lucht te vertroebelen wat gezondheid en kruiden betreft.  Volgens die regelgeving moeten gezondheidsclaims op voedingsproducten wetenschappelijk onderbouwd zijn. Gezondheidsclaims van planten en kruiden mogen echter nog steeds gebruikt worden, in afwachting van nadere besluitvorming door de Europese commissie. Dat kan er op neer gaan komen dat veel gezondheidsclaims van planten en kruiden toch afgewezen worden. Maar de Europese commissie kan ook besluiten dat wat planten en kruiden betreft ’traditioneel gebruik’ voldoende bewijs oplevert.

Saskia maakt zich er niet druk (meer) over: ‘Ik zie wel wat er van komt en wat mij te doen staat. Bovendien steunen veel mensen mij’.

Intussen gaat het goed met de winkel en ook met de cursussen waar wekelijks tientallen mensen aan meedoen. Leren over kruiden en hun toepassingen. Kruidenwandelingen, zelf crème, zalf en dranken maken, kruiden proberen.

En het kon natuurlijk niet uitblijven: al pratend kregen we het ook over het hartinfarct dat ik 5 (of was het al 6?) jaar geleden kreeg. ‘Dan gebruik je nu zeker regelmatig havermout’. Ik keek haar vragend aan. ‘Stoffen in havermout beschermen tegen hart- en vaatziekten; ze verhinderen bijvoorbeeld de opname van verkeerde cholesterol’. Wie een hartinfarct heeft gehad, slikt vaak flink wat medicijnen. Waaronder statines tegen cholesterol. Ik was al eens eerder gewezen op publicaties over statines: ‘de risico’s moeten ernstig afgewogen worden tegen de baten ervan’, aldus een grootschalig Brits onderzoek. En nu? Stoppen met de statines en over op de havermout? Of beide een tijdje naast elkaar, kijken wat het cholesterolgehalte doet en hopen dat je kunt stoppen met de statines? Dat laatste lijkt me wel wat. Ga ik met mijn huisarts overleggen.

De Groene Zon is geopend op maandag tot en met zaterdag vanaf 10.00 uur. Op zaterdag tot 17.00 uur, de andere dagen tot 17.30 uur. Voor meer informatie: www.degroenezon.com.

Wim Klein (tekst) en Bart Luurtsema (foto)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.