Salamanders vangen en soep eten op Kinderwerktuinen

Geurzakjes stempelen en vullen met zelfgeplukte lavendel, slootvissen, een insectenhotel bouwen, lekkere soep van de tuin of stokbrood met zelfgemaakte kruidenboter: er is genoeg te doen op de open dagen van Kinderwerktuinen Helpman en Beijum, die plaatsvinden op 5 en 14 juli.

Je eigen schooltuintje laten zien aan je ouders of grootouders? Dat kan op de open dagen van de kinderwerktuinen van het centrum voor Natuur en Duurzaamheideducatie (NDE). Kinderwerktuin Helpman houdt open dag op donderdag 5 juli van 15.00 uur tot 20.00 uur. Ieder die het wil kan de tuintjes bekijken, kruidenboter maken, bloemen plukken en genieten van de landelijke rust midden in de stad. Misschien vang je wel waterschorpioenen en salamanders bij het slootvissen!

Geurzakjes stempelen                                                                             
Kinderwerktuin Beijum houdt haar open dag op zaterdag 14 juli van 16.00 uur tot 20.00 uur. Ook hier kan iedereen bloemen plukken. Maar er is meer: Ger van Dam leidt bezoekers rond door het plantenlabyrint met zijn vele bloeiende bloemen, vlinders en bijen. Kinderen kunnen geurzakjes stempelen en vullen met lavendel van de tuin. Kinderen vanaf 8 jaar kunnen samen met een medewerker van de tuin een insectenhotel bouwen. Om 17.00 uur vertelt Wankja Ferguson van alles over planten, bloemen, vlinders en andere instecten en een uur later wordt er soep van de tuin geserveerd.

Wekelijks tuinieren
Met de kinderwerktuinen ondersteunt NDE het basisonderwijs in natuureducatie. Kinderen vanaf groep 1 tot en met groep 8 krijgen op locatie lessen van insecten tot bodemdieren, van kruiden tot leven in zoet water. Het zwaartepunt ligt op het wekelijks tuinieren, waarbij leerlingen van groep 6 hun eigen gewassen leren verbouwen, waarbij ook aspecten als zaaien, kiemen en oogsten aan de orde komen. NDE heeft 4 kinderwerktuinen, waarvan de vierde tuin momenteel in ontwikkeling is. De tuinen zijn altijd open voor publiek, maar op de open dagen worden er extra activeiten georganiseerd.

Open dag Kinderwerktuin Helpman (Helperpad 1, aan de Helperzoom): donderdag 5 juli van 15.00 uur tot 20.00 uur. Meer informatie: Claudia Vrieling, 050 5262112

Open Dag kinderwerktuin Beijum (Beijumerweg, t.o. nr. 19): zaterdag 14 juli van 16.00 uur tot 20.00 uur. Meer informatie: Ger van Dam, 050-5422226

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.