Repair Café wordt begrip in Groningen

Opening door wethouder Jan Seton

Op zaterdag 23 maart is er een Repair Café in Activiteitencentrum De Holm van 13:00 – 17:00 uur. Hier kunnen mensen hun kapotte spullen laten repareren. De organisatie van deze zevende editie is in handen van Transition Town Groningen. Repair Café voorziet duidelijk in een behoefte, want het weet een groot publiek te bereiken. Daarmee wordt het een begrip in Groningen. Namens het gemeente-bestuur opent wethouder Jan Seton het Repair Café om 13:00 uur.

In een Repair Café kunnen mensen hun kapotte spullen laten repareren zoals broodroosters, lampen, speelgoed, stoelen, kleding of servies. Alles wat het niet meer doet, is welkom en komt in aanmerking voor gratis reparatie. Gereedschap en materialen zijn aanwezig. Er zijn diverse vaklieden aanwezig om reparaties uit te voeren en er zijn workshops waarbij mensen zelf kunnen leren om een band te plakken of messen te slijpen. Zo kunnen kapotte broodroosters of stoelen waarvan een poot loszit een tweede leven krijgen en weer een tijdje mee. Spullen blijven hierdoor langer in gebruik.

Door het (zelf) repareren van spullen te promoten, wil Transition Town Groningen bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. In Nederland wordt ontzettend veel weggegooid. Ook dingen die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. “Wij laten zien dat zelf repareren goed is voor de aarde, voor de portemonnee en voor het humeur” aldus Adri Groenendal van Transition Town Groningen.

Het concept Repair Café is ontstaan in Amsterdam, waar de Stichting Repair Café sinds 2009 op regelmatige basis repareerbijeenkomsten organiseert (zie www.repaircafe.nl). Ook in Duitsland is het Repair Café een succes. In 2011 is het eerste Repair Café in Groningen gehouden.

Het volgende Repair Café is op zaterdag 25 mei in het Clubhuis voor Doven aan de Munnikeholm 4.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.