Regenton ontdekt bij archeologische opgravingen Ring Oost

Bij de recent gestarte archeologische werkzaamheden ter hoogte van Beijum-Zuid zijn de resten van een grote houten regenton ontdekt. Deze ton heeft zeer waarschijnlijk gediend als waterput op het erf van de voormalige borg Zorgwijk. Met deze vondst worden tevens de vier weken durende archeologische opgravingen afgesloten.

De resten van de regenton die nu nog te zien zijn in de opgravingsput zijn vrij kwetsbaar, maar nog goed geconserveerd. De spanten van dunne houten planken worden kunstig bijeengehouden door wilgentenen. De stichting Monument en Materiaal  heeft in het binnenste van de ton monsters genomen die ons iets kunnen vertellen over de leefwijze van de bewoners van de borg Zorgwijk. Het ziet ernaar uit dat dit de buitenplaats geweest is van een zeer gegoede familie. Morgen gaan de proefsleuven weer dicht en verdwijnt de waterput weer onder de zoden.

Vanwege de ingrepen aan de Oostelijke Ringweg is er archeologisch onderzoek verricht aan de restanten van de borg Zorgwijk. Studenten van de opleiding Archeologie van de Rijksuniversiteit hebben hiervoor in samenwerking met het archeologisch onderzoeks- en adviesbureau De Steekproef en de gemeente Groningen bij Beijum –Zuid diverse proefsleuven aangelegd.

ingestuurd door Provincie Groningen

foto

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.