Reactie op sluiting Pand49

Pand49 heeft in De Beijumkrant van maart aangegeven dat het zijn deuren moet gaan sluiten, omdat het wijkteam geen NLA-geld meer toekent aan de galerie. Hier volgt een kleine nuancering op dit bericht.

Het wijkteam heeft Pand49 altijd een warm hart toegedragen. Het initiatief in 2008 was een prachtig wijkinitiatief voor Beijum. Het NLA had destijds nog een groot bedrag te besteden voor en aan de wijk.

Het wijkteam heeft Pand49 sinds de oprichting in 2008 ieder jaar subsidie verstrekt. Wel telkens met de volgende restrictie: zorg als gebruikers en afnemers van het Pand dat je een ondernemingsplan gaat maken, waardoor de galerie zelf de kosten kan gaan dragen. De subsidie van het NLA zou namelijk nooit structureel worden, en op een gegeven moment ook eindigen.

Het wijkteam heeft dit vorig jaar nog eens extra onderstreept, in een wijkvergadering en in gesprekken met het bestuur van Pand49. Er is samen gekeken naar mogelijkheden om op een andere manier te gaan ondernemen. Medio 2013 werd duidelijk dat het het laatste jaar van NLA-subsidie zou zijn. Woningcorporatie Patrimonium heeft toen nog een keer tijdelijk de mogelijkheid gegeven om in het Pand te verblijven om zo de hardwerkende vrijwilligers en het bestuur van de galerie tegemoet te komen.

Het wijkteam betreurt het dat het initiatief niet de doorgang kan vinden die men voor ogen had. De afspraken met het NLA waren echter volledig duidelijk; het bestuur van Pand49 was hiervan in een vroeg stadium op de hoogte.

Irma Zijlstra,

voorzitter Wijkteam NLA

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.