Raadsleden adopteren 11 plannen van Stadjers in vrolijke Open Raad

Volle publieke tribune bij eerste Open Raad van Groningse gemeenteraad.

“Er is nog nooit zo veel gelachen in deze raadzaal. En dat werd echt tijd.” Dat concludeert raadslid Diederik van der Meide (PvdA) zaterdagmiddag 12 november aan het eind van de eerste Open Raad van de Groningse gemeenteraad. Voor de eerste keer waren het niet de politici die de agenda van een raadsvergadering bepaalden, maar de inwoners van de Stad. Het zorgde voor een volle publieke tribune, wat zeker niet altijd het geval is bij normale raadsvergaderingen.

1groningen_open_raad_12500 Experiment

De eerste Open Raad van de Groningse raad was een experiment. Stadjers konden allerlei ideeën en plannen voor de eigen straat, wijk of de hele stad indienen. De plannenmakers mochten die in enkele minuten vanachter het spreekgestoelte in de raadzaal in het Groningse stadhuis presenteren. Raadsleden die enthousiast werden, konden de plannen adopteren om samen met de plannenmakers te kijken of en hoe ze in de praktijk kunnen worden gebracht.

Minderheid

Burgemeester Peter den Oudsten was voorzitter van de Open Raad en cabaretier Arno van der Heijden praatte de presentaties aan elkaar. Hij zorgde voor de dynamische noot waarbij er veel te lachen viel. Over elk idee werd gestemd nadat raadsleden kort de kans hadden gehad vragen te stellen. Niet elke plannenmaker kreeg een meerderheid van de raad achter zich. Maar ook bij een minderheid voor een idee waren er telkens wel een paar raadsleden die het plan toch wilden adopteren om te kijken wat er mogelijk is.

Succesvol

Uiteindelijk werden alle elf ideeën door raadsleden geadopteerd. “Dat maakt deze Open Raad succesvol”, concludeerde Banach na afloop. “Iedereen heeft een leuk anderhalf uur gehad.” Maar Van der Meide vond het te vroeg om het al meteen over een volgende Open Raad te hebben. “De start is aardig.” Na afloop van de Open Raad konden de plannenmakers met een hapje en een drankje in de trouwzaal naast de raadzaal met hun adopterende raadsleden kennis maken en afspraken maken. De komende tijd volgen er op deze website van de gemeente af en toe updates met de gang van zaken rond de geadopteerde plannen.

 

BRON en foto’s: Gemeente Groningen Stadsnieuws (klik)

Lijst met geadopteerde plannen, stemmingen en adopterende raadsleden

Beknopt overzicht van ingediende plannen die niet in de Open Raad zijn gepresenteerd

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.