Prokkelweek sluit aan bij behoeften deelnemers

De Prokkelweek in Beijum, die dit jaar gehouden wordt van maandag 2 tot en met vrijdag 6 juni, wil meer aansluiten bij de behoeften van de deelnemers. ‘We hebben het deze keer anders aangepakt’, vertelt Fatos Remkes, buurtwerker van de MJD. ‘We hebben in een vroeg stadium contact gezocht met bewoners van De Zijlen en geïnventariseerd welke activiteiten ze leuk vinden om te doen.’ De Prokkel vindt ieder jaar in juni plaats en heeft als doel de integratie en participatie van mensen met een verstandelijke beperking te verbeteren. Wijkbewoners kunnen zich opgeven als vrijwilliger en op die manier met deze mensen in contact komen.

Het evenement begon in 2007 als een landelijk initiatief van acht organisaties voor mensen met een verstandelijke beperking. Zij riepen de Verstandelijk Gehandicapten Tweedaagse in het leven. Het woord ‘prokkel’ staat voor ‘prikkelende ontmoeting’. Via een driedaagse in 2011 en 2012 groeide het evenement uit tot een volledige week in 2013, met 330 prokkelactiviteiten verspreid over heel Nederland. Beijum doet mee sinds 2011 en nu dus voor de vierde achtereenvolgende keer.

Het thema van de Prokkel in onze wijk is dit jaar ‘sport en bewegen’. Hierin bleken de mensen met een verstandelijke beperking namelijk het meest geïnteresseerd. Een van hen organiseert samen met een vrijwilliger een voetbaltoernooi. Andere sportieve activiteiten zijn wandelen en t’ai chi. Maar ook als je niet van sport houdt, heeft de Prokkel van alles te bieden. Zoals een djembe-workshop en koken. De organisatie zoekt nog wel vrijwilligers of, anders gezegd: deelnemers zonder verstandelijke beperking. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website van Stip.

De Prokkel wordt dit jaar afgesloten met een spetterend eindfeest op Plein-oost. Dansgroep Bikouta, een djembegroep en een dj zorgen ervoor dat de voetjes van de vloer kunnen. Ook de brandweer en de politie zullen aanwezig zijn, omdat veel bewoners van De Zijlen hebben aangegeven dat ze het leuk vinden om een keer in een brandweer- of politieauto te zitten. ‘Dat geldt trouwens ook voor oldtimers en motoren’, vertelt Remkes. ‘Mensen met een mooie oldtimer of motor voor de deur worden van harte uitgenodigd om op vrijdag zes juni naar Plein-oost te komen.’ Het eindfeest van de Prokkel fungeert tevens als openingsfeest voor het volledig vernieuwde plein.

De Prokkelweek in Beijum wordt, ondanks alle bezuinigingen, niet met opheffen bedreigd. Remkes hoopt ook dit jaar weer op een paar mooie dagen met goed weer, want dat is voor activiteiten als een voetbaltoernooi en een eindfeest in de open lucht natuurlijk wel nodig.

Mark Mandjes

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.