Pilot met alternatieve afbetaling van schulden in Groningen

GRONINGEN – De Groningse Kredietbank (GKB) start deze maand met de pilot ‘Innovatie schuldhulp-verlening’.
In de pilot krijgen Stadjers die zijn vastgelopen in de reguliere schuldhulpverlening, de kans hun schulden op een alternatieve manier af te betalen.

Bijvoorbeeld door het doen van klussen bij een woningcorporatie om huurschulden af te lossen of het door het uitvoeren van een werkstraf bij het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) om openstaande verkeersboetes te betalen.
Deelnemers aan de pilot wordt gevraagd een eigen plan te maken over mogelijkheden van aflossing en het voorkomen van nieuwe financiële problemen.
Perspectief op verbetering
De pilot ‘Innovatie schuldhulp-verlening’ moet ertoe leiden dat mensen met grote financiële problemen sneller perspectief op verbetering krijgen en dat de maatschappelijke kosten verminderen.
In eerste instantie doen 20 huishoudens mee.
Vicieuze cirkel doorbreken
Wethouder Mattias Gijsbertsen: “We staan als gemeente voor een goede schuldhulpverlening aan onze burgers. We ondernemen tal van preventie-activiteiten om financiële problemen bij mensen te voorkomen, maar we blijven ook altijd op zoek naar alternatieve en creatieve oplossingen die perspectief op de toekomst geven. Het is raar dat we sommige mensen niet kunnen helpen, dat ze vast zitten. We willen de vicieuze cirkel doorbreken. We hopen met de nieuwe aanpak de maatschappelijke kosten die schuldproblemen met zich mee brengen te verminderen.”
Goede Gieren
De pilot ‘Innovatie schuldhulpverlening’ komt voort uit de motie ‘Goede Gieren’ die de gemeenteraad van Groningen in november 2014 aannam. In de motie verzocht de gemeenteraad het college van B en W om nieuwe (experimentele) werkwijzen te bedenken en deze uit te voeren.

-Bron: Gezinsbode.nl / Marc Jansen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.