Persbericht: Gemeenteraad wil met campagne vrouwen voor gemeentepolitiek interesseren

Raad zoekt vrouw. Meer vrouwen in de Groningse gemeenteraad. Dat is het doel van de campagne ‘Raad zoekt Vrouw’ van de Groningse raad.

De campagne wil Groningse vrouwen interesseren voor het werk als raadslid. Op donderdag 29 juni is er daarom vanaf 19.00 uur een Meet & Greet in het stadhuis met PvdA-Kamerlid Kirsten van den Hul, onderneemster Marja Doedens en vrouwelijke raadsleden uit de raad. De raad nodigt vrouwelijke Stadjers van harte uit voor een inkijkje in het werk van een politica.

Er zitten nu 13 vrouwen in de gemeenteraad van Groningen en 26 mannen. Precies één op de drie raadsleden is vrouw, het landelijk gemiddelde ligt nog lager. “Dat moet beter”, vindt D66-raadslid Wieke Paulusma, één van de initiatiefnemers van ‘Raad zoekt Vrouw’. “Na de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar zou de verhouding in Groningen fiftyfifty moeten zijn. De gemeenteraad moet een goede afspiegeling zijn van de inwoners. Even divers als de stad zelf.”

Man-vrouwverhouding
Meer vrouwen in de raad is beter voor de politieke besluitvorming, zegt Inge Jongman, fractievoorzitter van de ChristenUnie. “Uit onderzoek blijkt dat je als raad met een goede man-vrouwverhouding beter afgewogen besluiten neemt. Mannen focussen op andere dingen.” VVD-fractievoorzitter Sabine Koebrugge vult aan: “Vrouwen kunnen met hun ‘female touch’ van grote waarde zijn als volksvertegenwoordiger. Daar waar mannen vaak meteen vooraan staan, twijfelen vrouwen eerder. Vaak onterecht. Niet twijfelen, gewoon doen!”

Mannending
De Groningse campagne ‘Raad zoekt Vrouw’ wil afrekenen met de vooroordelen over vrouwen en politiek. “Het idee bestaat soms nog dat politiek een mannending is”, vertelt PvdA-fractievoorzitter Carine Bloemhoff. “Dat mannen er beter in zijn. Of dat je het raadswerk niet kunt combineren met werk en kinderen. Maar beide is niet waar. Het is hard werken maar hartstikke leuk omdat je zaken voor elkaar krijgt voor mensen in de stad.”

Speeddate
De campagne begint op 29 juni met een Meet & Greet in het stadhuis met PvdA-Kamerlid en columniste Kirsten van den Hul en Marja Doedens, COO (operationeel directeur) van techbureau Goldmund, Wyldebeast & Wunderliebe en voorzitter van MKB Groningen. Op het programma staan onder meer een speeddate met beide vrouwen en raadsleden en een speedronde door het stadhuis onder het mom ‘Waar gebeurt het?’. Aanmelden is niet nodig, iedereen kan zo het stadhuis binnen.

Kieslijst
De organiserende raadsleden hopen dat veel vrouwen zich na de Meet & Greet bij een politieke partij aanmelden. “Er kunnen alleen maar meer vrouwen in de gemeenteraad komen als partijen ook meer vrouwen op hun kieslijst zetten”, zegt Marjet Woldhuis, fractievoorzitter van 100% Groningen. “Dat hebben de partijen zich ook voorgenomen. Vrouwen die straks echt geïnteresseerd zijn en bij politieke partijen aankloppen komen in een warm bad terecht.”

Politieke kleur
‘Raad zoekt Vrouw’ wordt breed gedragen in de Groningen gemeenteraad. “Een representatievere raad is een belangrijk item”, zegt Glimina Chakor, raadslid voor GroenLinks. “Velen vinden een meer diverse raad noodzakelijk. Dat staat los van politieke kleur.” Kijk voor meer informatie over ‘Raad zoekt Vrouw’ op Facebook: Raadzoektvrouw.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.