Persbericht: Enquête in wijken over leefbaarheid

Groningen, 19-09-2016

Mening van Stadjers erg belangrijk

 

Enquête in wijken over leefbaarheid

De gemeente Groningen wil graag samen met de inwoners de stad leefbaar en veilig maken en houden. De mening van de Stadjers is daarin van groot belang. Daarom houdt de gemeente Groningen dit najaar voor de elfde keer een groot onderzoek.

Ongeveer veertienduizend willekeurig gekozen inwoners van de stad hebben een brief gekregen om mee te doen aan dit onderzoek. Via een online vragenformulier vraagt de gemeente hun mening over de leefbaarheid en veiligheid in hun wijk en buurt en over hun eigen leefsituatie. Er is bewust gekozen voor het hoge aantal van veertienduizend respondenten, om de leefbaarheid in iedere wijk van de stad goed in beeld te brengen.

Telefonisch interview

Stadjers die de enquête nog niet hebben ingevuld kunnen vanaf maandag 12 september gebeld worden om de vragen telefonisch te beantwoorden. Dit telefonische interview duurt ongeveer 15 minuten. Dat lijkt misschien lang, maar eerdere deelnemers aan het onderzoek gaven aan het een plezierig gesprek te vinden. De enquête online invullen kan ook nog steeds.

Anoniem

Mensen die meedoen aan de enquête blijven anoniem. In rapportages komen nooit namen voor of informatie die is terug te leiden tot personen. Er wordt alleen informatie gegeven over groepen, bijvoorbeeld de inwoners van Lewenborg. Dat staat in de gedragscode voor onderzoeksbureaus. De enquête wordt uitgevoerd door de afdeling Onderzoek & Statistiek van de gemeente Groningen.

Resultaten

De resultaten worden in het voorjaar van 2017 gepubliceerd, onder andere op de website www.os-groningen.nl.

4 reacties op “Persbericht: Enquête in wijken over leefbaarheid

  1. De wibenaheerd??
    Voorkom dat je daar komt te wonen
    Het was ooit een best leuke straat om te wonen tot ze alles weer op een hoop gooien.
    Mensen die samen voegen en roddelen over andere.
    Vergeet niet dat die vaste groep niks anders te doen heb dan kijken wat er bij de nmburen gebeurt om misselijk van te worden.

  2. Ik heb vorige week meegedaan aan deze enquête. Het invullen duurde bijna één uur. Exact 55 minuten. Dat wist ik niet van te voren. In totaal 70 vragen, als je beide delen invult.

    In mijn herinnering werden de volgende primaire vragen niet gesteld (als ik het fout heb, dan hoor ik dit graag):

    1. mijn leeftijd;
    2. of ik een man of een vrouw ben;
    2. of ik een partner heb of alleenstaande ben;
    3. of ik in een huurwoning of particuliere woning leef.

    Er werden in deel 2 uitstekende vragen voor mantelzorgers gesteld. Daarvoor louter hulde.

  3. Deze uitgebreide enquête stelt ook geen vraag over de naam van uw woonwijk. Vijf basale persoonsgegevens zijn reeds verdisconteerd in de inlogcode. Dat wist ik vooraf niet. Vandaar mijn gevoel van het niet volledig zijn van deze omvangrijke vragenlijst. Wat ik miste, begeesterde mij.

    Vanmorgen kreeg ik deze reactie van een senior-onderzoeker van het Bureau Onderzoek & Statistiek:

    “Het klopt dat onze steekproef is gebaseerd op een aantal basisgegevens. Omdat de enquête zo lang is, willen we alleen vragen wat we niet uit andere bronnen te weten kunnen komen. Het gaat daarbij om informatie op groepsniveau (wijk, leeftijdsgroep, enz.). Zoals de burgemeester in de brief ook schrijft: we rapporteren nooit gegevens die zijn te herleiden tot personen.” Einde citaat.

    Het Bureau O&S was mij dankbaar voor mijn opmerkingen en suggesties.

  4. Hierboven staat (in het bericht van de gemeente Groningen):

    “Stadjers die de enquête nog niet hebben ingevuld kunnen vanaf maandag 12 september gebeld worden om de vragen telefonisch te beantwoorden.”

    Hoe kan dan bij voorbaat gegarandeerd worden dat een gebeld persoon “anoniem” kan blijven? Dat gebelde telefoonnummer is toch superpersoonlijk? Hoe kan dit telefoonnummer ontkoppeld worden van de benaderde persoon en de ingevulde gegevens?

    Die inlogcode voor het on line invullen van de enquête bevat enkele subgroepgegevens (“basisgegevens”). De benaderde persoon is niet nader te traceren. Een telefoonnummer is evenwel verbonden met een concrete naam van een volwassen Stadjer. Toch?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.