Penningmeester kerk verduistert duizenden euro’s collectegeld

De voormalig penningmeester van protestantse kerk De Bron in de Groninger wijk Beijum is woensdag wegens verduistering veroordeeld tot een taakstraf van 100 uur.

De man drukte tussen april 2011 en september 2012 in totaal 4.500 euro aan collectegeld achterover. Dit bedrag moet hij van de rechter terugbetalen.

Tegenstrijdige verklaringen
De man, die inmiddels door financiële problemen dakloos is geraakt, kwam met zoveel verschillende en tegenstrijdige verklaringen dat de rechter weinig waarde hechtte aan zijn verhaal.

Zo zei de man eerst tegen de politie dat hij 2.500 euro in een envelop was kwijtgeraakt, maar op de zitting gaf hij aan dat dit ook best 4.500 euro kon zijn geweest. Eerder schreef hij in een mail aan het kerkbestuur dat hij niet wist hoe het kwam dat er geld weg was. Ook repte hij met geen woord over een verdwenen envelop.

Action
De man was volgens de officier van justitie ‘heel onlogisch’ te werk gegaan. Zo had hij het collectegeld iedere keer na de dienst mee naar huis genomen, om het kleingeld vervolgens bij de Action om te wisselen voor papiergeld.

Dat zou goedkoper zijn dan wisselen bij de bank. Naar eigen zeggen stortte hij het geld dan op zijn rekening en maakte hij het daarna over naar de kerkrekening.

Uit de papieren bleek dat hij de collectegelden vaak vele maanden opspaarde voordat hij ze op rekening stortte.

‘Niet in uw portemonnee’
De rechter benadrukte dat hij het vertrouwen van de kerk ernstig heeft geschaad. ‘Leden geven dat geld voor goede doelen of om de kerk te ondersteunen, dat hoort niet in uw portemonnee te belanden.’

Volgens de rechter was een gevangenisstraf gezien de ernst van het feit op zijn plaats geweest, maar ze hield er rekening mee dat de man geen strafblad had.

Bron: RTV Noord

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.