Parkeren in Beijum

Het aantal klachten over parkeren neemt al langere tijd ook in Beijum toe. Er zijn bewoners die vinden dat er onvoldoende passende parkeergelegenheid is. Anderen melden dat fout geparkeerde auto’s op de woonerven de veiligheid van vooral ook kinderen in gevaar brengen. Per woning hebben we steeds meer parkeerruimte nodig: voor privéauto’s, voor de “auto van de baas” die we steeds vaker mee naar huis lijken te nemen, of voor onze eigen bedrijfswagen, camper, caravan en aanhangwagen.

De gemeente heeft enige tijd het aantal parkeerplaatsen op en langs de straat mondjesmaat uitgebreid. Vooral op de woonerven levert dat echter al snel problemen op voor de veiligheid van voetgangers en vooral ook voor kinderen die op woonerven veilig moeten kunnen bewegen en spelen. Grote bestelauto’s zijn daarbij vaak extra gevaarlijk.

Meer parkeerplaatsen op woonerven belemmeren al snel het uitzicht van o.a. automobilisten en gaan ten koste van bijvoorbeeld de veiligheid op schoolloop- en fietsroutes. Buiten de woonerven spelen die problemen vaak veel minder.

In Beijum hebben veel bewoners van eigen woningen zich bij de aankoop van de grond verplicht om op eigen erf te parkeren. Een deel van hen houdt zich daar ook aan: ze parkeren hun auto en soms zelfs 2 of 3 op eigen erf. Het lijkt erop dat minstens de helft van de bewoners dat echter niet doet. Ze gebruiken hun erf als tuin of terras en parkeren hun auto(‘s) elders. Als iedereen zich aan het parkeren op eigen erf zou houden, vermindert dat het parkeerprobleem op veel plekken aanzienlijk.

Belangrijk is ook te weten dat de algemene regel is dat je zonodig tot 150 meter hemelsbreed van je huis een vrije parkeerplaats moet kunnen vinden. In Beijum komt het niet of nauwelijks voor dat dit niet lukt.

De vraag is of er wel echt een parkeerprobleem in Beijum is. Er is bovendien nauwelijks of geen ruimte in de openbare woonomgeving om parkeerplaatsen toe te voegen zonder dat het ten koste gaat van de veiligheid. Aanleg van nieuwe parkeerplaatsen kost bovendien meestal veel geld. De wijk moet het feitelijk met de huidige openbare parkeerplaatsen kunnen doen.

En fout parkeren is gevaarlijk. Daar wordt door de politie op gecontroleerd en beboet.

April 2012,

  • Gemeente Groningen, afdeling Verkeer
  • Regiopolitie Groningen
  • Werkgroep Verkeer en Bestuur Bewonersorganisatie Beijum

Reageren?

Mail naar beijumkrant@hotmail.com

foto Willemien Mensinga

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.