Pand49 sluit per 1 mei

Van Pand49 ontvingen we op de valreep onderstaand persbericht. Volgens dit bericht is het vooral het stopzetten van de subsidie van het Nieuw Lokaal Akkoord dat de oorzaak zou zijn van de sluiting. Dat is naar de mening van de redactie niet een geheel juiste weergave van de stand van zaken. Ook wordt bijvoorbeeld de rol van Patrimonium in het geheel niet genoemd. De tijd was echter te kort om de voorzitter van het NLA om een reactie te vragen en die in deze krant mee te nemen. Zodra die wel binnen is, publiceren we deze op de website: www.beijum.org.

Uiteraard betreuren we als redactie de sluiting van Pand49. Hoewel het Pand een iets andere invulling heeft gekregen dan voor aanvang werd nagestreefd, is dit voor het Plein en de wijk van betekenis geweest.

Galerie Pand49 aan de Ypemaheerd in Beijum sluit per 1 mei definitief haar deuren. Het Pand krijgt geen subsidie meer van het Nieuw Lokaal Akkoord, waardoor het financieel onmogelijk wordt om zijn activiteiten, waaronder exposities en kinderworkshops, langer voort te zetten.

Pand49 is sinds november 2008 in Beijum gevestigd en heeft daar altijd een belangrijke functie vervuld. Bestuurslid Marijke Langius: ‘Het is het enige verzamelpunt voor kunst in de wijk. Bovendien is de galerie altijd intensief betrokken geweest bij allerlei activiteiten, zoals Bruisend Beijum en de Bonte Beijum Express. Dat we nu moeten sluiten betekent een groot verlies voor de wijk.’

Pand49 exposeert op dit moment figuratieve kunst van Roos van Pagee. Het zal de laatste reguliere tentoonstelling zijn. ‘Als we het werk van Van Pagee hebben uitgeruimd, komt er nog een uitverkoopexpositie’, vertelt Langius. ‘Kunstenaars die bij onze galerie betrokken zijn kunnen hun kunst tegen een flinke korting verkopen.’ Het bestuurslid doelt met name op objecten die nu nog in het winkeltje en de kunstuitleen te vinden zijn, waaronder schalen, schilderijen, sieraden en beeldjes.

Het bestuur betreurt het dat er een einde komt aan vijfeneenhalf jaar hard werken. Langius: ‘Vijfentwintig enthousiaste vrijwilligers moeten nu op zoek naar andere bezigheden. Daarnaast is het jammer voor het publiek. De openingen werden altijd goed bezocht en Beijumers kwamen ook weleens binnenwandelen met een vraag, bijvoorbeeld hoe ze een vervuild schilderij het beste konden schoonmaken. De laatste tijd nam het bezoekersaantal toe en dat maakt het extra zuur.’

Pand49 verzorgde behalve exposities ook andere activiteiten, zoals inloopavonden en kinderworkshops. De galerie wil hiermee eventueel een doorstart maken. Langius: ‘Als er nog Stadjers zijn die een leuke ruimte weten waar we dit soort dingen kunnen organiseren, laat het vooral weten.’ Het e-mailadres is: mlangius@online.nl.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.