Overleg aanpak Heerdenpad

Overleg aanpak Heerdenpad

Op 11 juli gaf de politie het persbericht uit waarin de politie melding maakt van de arrestatie van een man die wordt verdacht van 5 straatroven, waarvan de eerste 3 op het Heerdenpad en de 4e op de Korreweg, de weg waar de meeste fietsers naar Beijum ook langskomen. Als deze man inderdaad degene is die deze gewelddadige overvallen heeft gepleegd, is dat goed nieuws.

De vorige maand meldden we al dat de gemeente (nog) niets ziet in aanvullende maatregelen zoals door de BOB voorgesteld. Het snoeien van de bossages waardoor er meer zicht is gekomen, acht de gemeente voldoende. Hoewel de door de BOB voorgestelde aanvullingen nooit alles zal kunnen voorkomen, denkt ze dat de veiligheid verder verbeterd kan worden, evenals het verlagen van de gevoelens van onveiligheid.

De meeste stadjers die vanuit de stad naar huis fietsen hebben meerdere keuzes, meer wegen om uit te kiezen. Die kunnen zeker ´s avonds en ´s nachts ook over een brede, goed verlichte weg met ook overig verkeer naar huis. Die hoeven niet voor een donker, bijkans achteraf gelegen fietspad omdat er alternatieven zijn. Voor Beijumers is er eigenlijk geen alternatief voor de Korreweg en vervolgens het Heerdenpad. Ook de route over de Oostersluis eindigt op achteraf gelegen fietspaden, evenals de route over de Noordzeebrug.

Laat het duidelijk zijn. Voor een wijk van ruim 13.000 inwoners, nog steeds de grootste wijk van de stad, is een veilig Heerdenpad van het grootste belang.

Rond het uitkomen van deze krant is er weer een overleg geweest. De inzet vanuit de BOB is een betere verlichting voor het Heerdenpad. Door hen verrichte metingen laten zien dat de andere fietspaden (Hunzeboord achter de FairBack langs, Meedenpad) beter verlicht zijn. Ook een stuk voetpad in de wijk langs de Zuidwending langs de Sibrandaheerd is veel lichter en oogt bijvoorbeeld veel veiliger. Verder pleit de BOB nog steeds voor halfhoge hekken, in ieder geval tussen de brugwachterswoning en het Wessel Gansfortcollege (komend vanaf de brug is dat een ‘dode’ hoek) en ook langs de taluds aan weerszijden van de ringweg.

In een (gelukkig al verder) verleden zijn na overvallen en aanrandingen al hekken geplaatst pal langs de fietsbrug, die zouden nu wat verder moeten worden doorgetrokken. In het idee dat overvallers zich wat vaker op hun hoofd zullen krabben als de kans om ongestoord hun slag te slaan of om juist weg te komen, daardoor verkleind wordt.

Foto’s: Willemien Mensinga

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.