Ouders dikke kinderen aangepakt

Amsterdam gaat ouders aanpakken die hun kinderen veel te dik laten worden. Dat heeft VVD-wethouder Van der Burg bekendgemaakt. Hij noemt jeugd-obesitas een vorm van kindermishandeling.

Ook in Groningen en in Beijum zijn er kinderen en ouders met overgewicht. Moeten we die allemaal onder toezicht stellen? Wel, of dat in heel uitzonderlijke situaties misschien zinvol is, moet de rechter maar uitmaken. In het CJG zetten we in op een andere aanpak.

Gezondheidsbevordering staat bij ons hoog op de agenda. Daarbij beseffen we dat het veel te simpel is om te zeggen ‘je bent te dik dus je moet meer bewegen en minder eten’.

Vaak zul je dan een tegengesteld effect krijgen: hoe meer druk er op ligt, hoe meer mensen gaan eten. We bevorderen een gezonde levensstijl met eet- en beweegadviezen, verwijzen waar nodig naar een psycholoog en we werken er ook heel praktisch aan, door in onze keuken gezamenlijk gezond te koken en bewegingsactiviteiten te organiseren. Iedere week sport een groep vrouwen en kinderen in het CJG onder leiding van een bewegings- en voedingsdeskundige. In de groep geven ouders geven het goede voorbeeld aan hun kind.

Onze werkwijze van motiveren, begeleiden en er samen aan werken past uitstekend in de aanpak die de gemeente voor ogen staat in de onlangs gepresenteerde visie ‘Samen Gezond in Stad’. Wethouder Visscher komt daarom na de vakantie ook praten met de onze ouder- en kindsportgroep.

Overgewicht is een groot en ingewikkeld probleem, waarbij bijvoorbeeld ook de financiën een rol spelen: heb je weinig geld, dan koop je het goedkoopste en niet het gezondste eten en stuur je je kinderen niet op een sportclub. Onze mogelijkheden als CJG om het probleem aan te pakken, zijn beperkt. Maar wat we kunnen doen, doen we.

Sporten in het CJG – foto Annemarie de Vries

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.