Op zoek naar vleermuizen in de schemering

Het centrum voor Natuur en Duurzaamheideducatie (NDE) organiseert op vrijdag 8 augustus in Beijum een Vleermuisexcursie voor jong en oud. Vanaf 20.00 uur kan iedereen deze ‘meesters van de nachtelijke hemel’ leren kennen in een leuke en spannende vakantieschemertocht, waarbij het vast wel ‘een beetje later’ mag worden.

Vleermuizen en mensen leven dicht bij elkaar. Toch is het leven van dit vliegende zoogdiertje voor velen een schimmig gebied: veel mensen geloven dat vleermuizen in je haren verstrikt kunnen raken, ziektes overbrengen en zelfs bloed zuigen. In werkelijkheid zijn ze zachtaardig en spelen deze dieren als insectenverdelger een unieke rol in het ecosysteem.

Spannende belevenis

In een presentatie vertelt Jan van Muijlwijk, voorzitter van de Vleermuiswerkgroep Groningen, over verschillende Nederlandse soorten, hun leven en verblijfplaatsen. Daarna gaat hij met de deelnemers in het donker naar de Kardingerplas om vleermuizen te ‘spotten’ met een batdetector: een apparaat dat de ultrasone geluiden van vleermuizen omzet in voor mensen hoorbare tonen. Een spannende belevenis, waar naar verwachting meerdere soorten van zich zullen laten horen én zich zullen laten zien!

Nacht van de Vleermuis

In de ‘Nacht van de Vleermuis’ vraagt de nationale Zoogdiervereniging elk jaar aandacht voor het leven van de vleermuis. In  de maand augustus worden er in het hele land vleermuisexcursies georganiseerd. NDE laat ‘de nacht’ vallen op vrijdag 8 augustus. Vanaf 20.00 uur zijn belangstellenden welkom op de Kinderwerktuin Beijum aan de Beijumerweg 20, naast stadsboerderij de Wiershoeck.

Bestaansrecht
Aandacht voor de vleermuis is helaas nog nodig. Door renovaties, isolatie, sloop en het betegelen van tuinen verdwijnen veel verblijfplaatsen en jachtgebieden van vleermuizen in de stad. Ook op het platteland worden ze in hun bestaansrecht bedreigd door o.a. het kappen van bomen. Gelukkig wordt er in beleid en uitvoering van ruimtelijke ontwikkeling steeds meer rekening gehouden met deze beschermde diersoort. De excursie is gratis,  maar geef je wel even op voor vrijdag 8 augustus 15.00 uur bij NDE: 050-367 63 21 (nde@groningen.nl). Want vol is vol!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.