De Bewonersorganisatie Beijum (BOB) organiseerde op vrijdag 10 januari een nieuwjaarsbijeenkomst voor alle wijkbewoners. Buurtcentrum De Kleihorn aan de Fultsemaheerd had zijn deuren geopend voor ongeveer vijftig belangstellenden, die er genoten van muziek, een hapje, een drankje en elkaar.
Twee dj’s met een laptop, een muziekinstallatie en een mengpaneel draaien countrymuziek en reggae. Jakob van der Laan (14) bekijkt het tafereel met interesse. Dat is niet zo vreemd, want een van de dj’s is zijn vader. Jakob is zelf ook muzikaal: hij zingt en heeft onlangs opgetreden in de Openbare Bibliotheek. Hij is geen lid van de BOB, maar zijn opa wel.
Lang niet alle bezoekers van de nieuwjaarsinloop zijn lid van de BOB. Dat hoeft ook niet, want de bijeenkomst is, behalve als ontmoetingsactiviteit, ook bedoeld om nieuwe leden te werven. Een stapel flyers siert dan ook de hapjestafel, naast een pakket boekjes over de geschiedenis van de bewonersorganisatie, die inmiddels alweer dertig jaar bestaat.
Mevrouw Kruzenga verzorgt de drankjes. Ze werkt als vrijwilligster voor De Kleihorn en ze heeft wel vaker bij activiteiten van de BOB achter de bar gestaan. ‘De sfeer is altijd prima’, zegt ze. ‘Ik ken inmiddels iedereen.’
De bezoekers van de inloop zijn overwegend mensen die al op de een of andere manier in de wijk actief zijn. Zo ook de leden van de ‘Ondernemersheerd’. Zij borrelen iedere tweede vrijdag van de maand en deze keer valt hun borrel toevallig samen met de nieuwjaarsactiviteit van de BOB.
Twee medewerkers van galerie Pand49, Doris en Andre Schuch, komen De Kleihorn binnen. Ook zij voelen zich als een vis in het water en Doris vertelt al gauw vol enthousiasme over de eerstvolgende tentoonstelling van de galerie met werk van de Syrische kunstenares Lubna Yaseen. Het duurt niet lang of twee andere vrijwilligers van het ‘Pand’ betreden het gebouw.
De dj, die net als zijn zoon Jakob van der Laan heet, heeft een bedrijf dat karaokeshows en live muziek verzorgt. Zo is hij ook altijd te vinden op ‘Bruisend Beijum’. ‘Opa’ Van der Laan kijkt glunderend toe als hij zijn zoon over zijn werk hoort praten. ‘Ik ben al een paar keer eerder bij de nieuwjaarsborrel geweest’, vertelt hij. ‘Mijn hele familie is met me meegekomen’. Iedereen kent wel iemand anders en iedereen doet wel iets voor of in Beijum.
Dat komt goed uit, want volgens BOB-voorzitter John Veldman zal de gemeente vanaf 2014 10% minder uitgeven aan allerlei sociaal-culturele instellingen in de wijk, zoals de MJD en de openbare bibliotheek. Per 2015 stopt ook het Nieuw Lokaal Akkoord, waardoor er geen geld meer zal zijn voor speciale projecten zoals de Groene Long. ‘Willen we dat de leefbaarheid van de wijk intact blijft dan zullen de inwoners van Beijum nog meer zelf aan de bak moeten’, aldus Veldman.
De BOB heeft een aantal organisaties uitgenodigd om op donderdag 23 januari samen te bespreken of ze ‘een plan kunnen maken dat de wijk verder vooruit helpt’ (zie het verslag elders in deze krant, M.M.). ‘Een sprong in het diepe’, volgens Veldman. ‘Maar daarom wel zo spannend.’
Mark Mandjes (tekst) en Bart Luurtsema (foto)