Nieuwe naam (Q-link), nieuw lijnnummer (4), nieuwe kleur (lichtblauw), nieuwe route naar nieuwe eindbestemming (Roden)

Elk jaar wijzigt de dienstregeling van het openbaar vervoer in en rond de stad Groningen. Zo ook deze keer. Vanaf 5 januari is er een nieuwe dienstregeling. Maar in tegenstelling tot voorgaande jaren wijzigt er dit keer erg veel. Lijnnummers veranderen, routes en eindbestemmingen wijzigen, belangrijke busroutes krijgen een eigen kleur. Het is vanaf 5 januari dan ook even flink opletten geblazen.

Om te beginnen raken we het ons vertrouwde lijnnummer kwijt.

In Beijum rijdt straks niet meer lijn 6, maar lijn 4. Dat komt doordat de huidige lijn 6 wordt geknipt. Het stuk tussen het Hoofdstation en de Hoornse Meer blijft lijn 6, het deel tussen het Hoofdstation en Beijum wordt lijn 4. De bus uit Beijum rijdt na het Hoofdstation ook niet meer via de Paterswoldseweg naar de Hoornse Meer, maar via het P+R Hoogkerk naar Peize en Roden.

Vanuit de Hoornse Meer rijdt lijn 6 via het Hoofdstation straks naar Vinkhuizen. Dat deel is nu nog lijn 3, maar voor Lewenborg geldt eenzelfde wijziging als Beijum. De bus vanuit Lewenborg (blijft wel lijn 3) gaat na het Hoofdstation niet meer naar Vinkhuizen, maar ook via het P+R Hoogkerk naar Leek. De nieuwe lijn 6 verbindt zo de beide ‘oude’ bestemmingen vanuit Beijum en Lewenborg met elkaar.

De nieuwe Lijn 4 (van Beijum naar Roden) is straks een van de vier belangrijkste lijnen van de hele stad. Die krijgen alle vier een eigen naam (Q-link) en ook een eigen kleur. De ‘Beijumbus’ wordt lichtblauw, lijn 3 van Lewenborg naar Roden wordt donkerblauw, lijn 5 van het Europapark via het Hoofdstation naar Annen wordt paars en lijn 15 van het Hoofdstation naar Zernike wordt oranje.

De lijnen 3,4 en 5 zijn straks ook nog de enige bussen die over de Grote Markt rijden. Alle andere streekbussen, ook die via Kardinge de stad in gaan, gaan niet via de Grote Markt maar via de Zaagmuldersweg. Dit omdat de Oosterparkwijk haar stadsbus (de huidige lijn 4) kwijt raakt.

De eerste omgebouwde bus rijdt al enige weken en is voorzien van een wi-fi hotspot, airco en betere stoelen. De bus zal op diverse lijnen met tijdelijke bestickering reclame maken voor het in januari ingaande Qlink-net, onder het motto ‘SLIM.’. De andere bussen worden nog omgebouwd en krijgen de opdruk: Slim, Snel, Vaak, Direct, Online en Gemak.

Hoe vaak rijdt ‘onze’ nieuwe bus 4?

In de spitsuren gaat de bus 6x per uur, buiten de spits 4x per uur. Alleen op zondagmorgen is dat minder.

Gaat er ook iets aan de prijs veranderen?

Door de invoering van de OV-chipkaart wordt al per kilometer betaald. Wie verder reist, legt meer kilometers af en betaalt daardoor meer. De kosten van een busreis bestaan uit een vast instaptarief plus een bedrag voor elke kilometer.

Voor de OV-chipkaart bestaan er geen zones meer. De bekende zones bestaan nog wel voor losse (euro)kaartjes. Die zijn verkrijgbaar voor 2, 5 en 8 euro. Voor een ritje binnen 2 zones of een stad kost een kaartje 2 euro en is een uur geldig, een ritje binnen 3-7 zones kost 5 euro en is 1,5 uur geldig en vanaf 8 zones kost een kaartje 8 euro dat 2 uur geldig is.

Overigens is er ook een dagkaart te verkrijgen voor 16 euro (de hele dag) of een dal-dagkaart voor 10 euro (op werkdagen na 9 uur). Die zijn geldig in heel Groningen, Drenthe en Zuidoost Friesland.

De nieuwe lijnnummers vanaf 5 januari 2014

2          Noorderstation – Eelde
3          Lewenborg – Leek
4          Beijum – Roden
5          Annen – Europapark
6          Hoornsemeer – Vinkhuizen – Noorderstation
7          Noorderstation – Hoofdstation
8          Hoogkerk – Martiniziekenhuis
9          Selwerd/Zernike – De Wijert
11        Hoofdstation – Zuidhorn
12        Hoofdstation – Eemspoort
15        Hoofdstation – Zernike
16        Spitsbus Vinkhuizen

John Veldman

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.