Nieuwbouw Innersdijk

Ruim twee jaar geleden, vlak voor oudjaar, vertrokken de laatste bewoners van Innersdijk naar hun tijdelijke plek in Ten Boer. Het zag er toen nog uit dat ze in het voorjaar van 2014 weer naar Beijum zouden terugkomen, naar een splinternieuw Innersdijk.

De plek waar die nieuwbouw zou komen, ziet er echter al twee jaar zo uit als op bijgaande foto en is er van werkzaamheden voor de nieuwbouw nog steeds geen enkele sprake.

In februari van het vorig jaar presenteerde de Zorggroep Groningen, de organisatie waar Innersdijk onder valt, nog een informatieavond in de Kleihorn over hoe mooi het zou worden, maar al een paar keer daarna heeft diezelfde Zorggroep laten weten dat nieuw kabinetsbeleid steeds roet in het eten gooit: ‘een steeds veranderende regelgeving dwingt ons tot steeds weer nieuwe aanpassingen’, aldus de betrokkenen.

En dan niet alleen voor de nieuwbouw van Innersdijk, maar ook m.b.t. de andere locaties van de Zorggroep, zo is in de pers te lezen. Zo gaat verpleeghuis van Maartenshof helemaal dicht en wordt het aantal bedden in het nieuwe Innersdijk – dat er écht gaat komen maar een startdatum voor de bouw kan nog niet worden genoemd – met 40 verminderd, er komen geen 173 maar 133 bedden, volgens de laatste berichten.

Dat heeft ook consequenties voor een aantal diensten en voorzieningen (informatiepunt, expertise behandelcentrum, algemene ruimten) in het nieuwe complex en zeker ook voor het personeelsbestand.

Een nieuw plan, een nieuwe procedure voor de bouw, geen zicht op een startdatum, geen zicht op een streefdatum dat het gebouw in gebruik zou kunnen worden genomen? Nog meer nieuwe regelgeving? En dan is de financiering ook nog niet rond.

Waar dat optimisme – ‘we gaan bouwen’ – van de Zorggroep op gebaseerd is, is ons een raadsel, maar uiteraard willen we in Beijum graag duidelijkheid. Of gaan we nog een periode van twee jaar van onzekerheid tegemoet? En blijft dit gebied nog langer braak liggen?

John Veldman (tekst) en Willemien Mensinga (foto)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.