New Attraction All City Art

New Attraction All City Art 27 oktober-26 november 2012 Groningen Stad www.newattraction.com

Wijkbewoners en kunstenaars maken kunstwerken voor New Attraction All City Art

New Attraction All City Art is een nieuw event van stichting Urban House Groningen (bekend van het urban arts festival New Attraction). Het event vindt plaats van 27 oktober tot 26 november in Groningen stad. In het programma van All City Art staat graffiti en streetart kunst centraal. De term graffiti is afgeleid van het eeuwenoude woord ‘grafitto’, wat voor muurschrift staat; dit is een ruime invulling, daar het ook de prehistorische (verhalende) grotschilderingen en het Egyptische spijkerschrift in combinatie met hun welbekende afbeeldingen betreft. Graffiti/street-art  is een uiting waarbij de artiest een ‘tag’ zet (handtekening/pseudoniem), commentaar levert, of iets toevoegt in reactie op zijn/haar/de (directe) omgeving. Het is begonnen met de ‘tag’, en is uitgegroeid tot een kunstvorm genaamd de (graffiti)’piece’, wat een kleurrijk, uitgewerkt ‘geheel’ betekent. Deze vorm kwam pas volledig tot zijn recht eind jaren zestig in New York City. De essentie van graffiti is opvallen en jezelf uiten; dit kan zowel in naamsverband als icoon-/logoverband, abstract en met stencils (& stickers/posters). Materiaalkeuze beperkt zich niet alleen tot verf/spuitbus, stencils/posters/stickers; feitelijk zijn alle voorhanden, geschikt zijnde materialen ‘goed’. Elke graffitiartiest heeft dan ook zijn eigen stijl, materiaal- en kleurenpaletkeuze.

All City Art toont zowel kunst van professionele kunstenaars en de writers scene als van amateurs.

Voorafgaand aan All City Art maken in totaal 400 amateurs kennis met graffiti en streetart in workshops in de wijken. Kunstenaars Elroy van Gramsbergen en Martijn Tichelaar begeleiden de deelnemers in het toepassen van verschillende graffiti en streetart stijlen. De kunstwerken die in de workshops gemaakt worden maken onderdeel van het werk dat tijdens All City Art gepresenteerd wordt aan het publiek. Daarnaast zijn doorgewinterde graffitiartiesten uit binnen- en buitenland bezig met voorbereidingen voor hun bijdrage in het project. Zij maken kunstwerken die in de binnenstad in de openbare ruimte zullen worden geplaatst of ter plekke gemaakt zullen worden.

Graffiti en Streetart zijn ook inspiratiebron voor een exclusieve voorstelling van stand-up comedy, muziek en dans (de Voorstelling) in het Grand Theatre  en presentaties van verschillende artiesten (Performances) op de Grote Markt. Onderdeel van het programma is ook de film “Exit through the giftshop” van Banski (Film) bij Vera Zienema. Gedurende de hele maand zijn er op diverse momenten acties en activiteiten waarin kunstenaars het publiek verrassen met urban arts. Publiek kan kunstwerken bekijken, maken en ook kopen tijdens All City Art.

Het project beoogt graffiti en streetart een volwaardige plek te geven in Groningen door te laten zien hoe mooi, inspirerend en verrassend toepassing van graffiti en streetart kan zijn.

Het volledige programma, ticketinfo en updates zijn te vinden op de website www.newattraction.com waar binnenkort ook de App is te downloaden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.