New Attraction All City Art

Ontdek Graffiti en Street Art op straat en in het oude postkantoor tijdens

New Attraction All City Art

In het centrum van de stad zijn op diverse plekken graffiti en street art te zien. Een deel staat de hele maand of zelfs langer maar veel werk heeft het kenmerkende tijdelijke karakter van graffiti.

Op de Grote Markt staat een groot grafisch kunstwerk van Graphic Surgery. Nog twee werken van hem zijn te zien in de Art Shop. Op het dak van het infocentrum staat een bankje van Gekido waar je op kunt zitten en wat je nog beter ziet als je nog een trap verder omhoog loopt. Lastplak heeft de muur in de Papengang verfraaid. Op de A-Kerk hebben tijdens het openingsweekend doeken van Looney gehangen (zijn inmiddels verhuisd naar de Art Shop). Kunstenaar Paul van Vroenhoven heeft uiting gegeven aan de doorn in het oog die graffiti vaak is met twee kunstwerken die gestaan hebben achter Minerva op de Reitemakersrijge. Het werk is inmiddels al weer verdwenen, de foto’s zijn te bekijken op de website.

Op de Vismarkt en het Stadsbalkon zijn tijdens het openingsweekend de eerste pieces gezet en zijn nu de tweede serie werken te zien. De volgende lichting writers maakt zich al weer op om nieuwe pieces te zetten. Epoxy en Carnivore zijn al meerdere keren de stad in geweest met live beaming en zijn ook de komende weken nog vaak te zien.

Op zaterdag 10 november gaan meer dan 35 graffiti kunstenaars uit het hele land, maar ook uit Duitsland, Frankrijk en België, werk zetten op de geluidswal aan het eind van de Bedumerweg. In totaal meer dan 40 meter met diverse graffiti en street art stijlen. De graffiti jam in deze omvang is de eerste in Groningen. De (inter)nationale line up bestaat uit gevestigde namen, maar ook talentvolle nieuwe jongens.

Gedurende de hele projectperiode is er een tijdelijke Art Shop gevestigd in het oude postkantoor aan de Munnekeholm die dienst doet als galerie. In deze Art Shop is o.a. werk te zien van Graphic Surgery, Looney, Adriaan Schreuder en Tom Dijkstra. Tevens staan hier maar liefst 107 graffiti/street art panelen die gemaakt zijn tijdens de workshops in de wijken. Opgesteld in een doolhof door alle gangen en ruimten in het oude postkantoor. In de Art Shop is kunst te bekijken en te koop (ook de werken van de Art Expo op straat). Tevens is er de mogelijkheid op customized items te bestellen of zelf te maken. Dit kunnen t-shirts, caps of zelfs muurschilderingen voor kantoor of thuis zijn. Op donderdag 15 en 22 november van 17.00 tot 18.00 en van 20.00 tot 21.00 uur kan deelgenomen worden aan graffiti kunst workshops in de Art Shop. De workshop docent is Elroy Gramsbergen.

Kom vooral een keer langs. De openingstijden zijn:
zaterdagen en koopzondagen 12.00-17.00 uur
dins-, woens-, donder- en vrijdag 15.00-18.00 uur

Het volledige programma, ticketinfo en updates zijn te vinden op de website www.newattraction.com waar ook de App is te downloaden.

New Attraction All City Art is een productie van Stichting Urban House Groningen.

Extra info:

De term graffiti is afgeleid van het eeuwenoude woord ‘grafitto’, wat voor muurschrift staat; dit is een ruime invulling, daar het ook de prehistorische (verhalende) grotschilderingen en het Egyptische spijkerschrift in combinatie met hun welbekende afbeeldingen betreft. Graffiti/street-art is een uiting waarbij de artiest een ‘tag’ zet (handtekening/pseudoniem), commentaar levert, of iets toevoegt in reactie op zijn/haar/de (directe) omgeving. Het is begonnen met de ‘tag’, en is uitgegroeid tot een kunstvorm genaamd de (graffiti)’piece’, wat een kleurrijk, uitgewerkt ‘geheel’ betekent. Deze vorm kwam pas volledig tot zijn recht eind jaren zestig in New York City. De essentie van graffiti is opvallen en jezelf uiten; dit kan zowel in naamsverband als icoon-/logoverband, abstract en met stencils (& stickers/posters). Materiaalkeuze beperkt zich niet alleen tot verf/spuitbus, stencils/posters/stickers; feitelijk zijn alle voorhanden, geschikt zijnde materialen ‘goed’. Elke graffitiartiest heeft dan ook zijn eigen stijl, materiaal- en kleurenpaletkeuze.

bron: ingezonden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.