Negende editie LenteKriebels geopend

BEIJUM – Voor het negende jaar steken Groningers gezamenlijk de handen uit de mouwen voor de traditionele voorjaarsschoonmaak van hun buurt, LenteKriebels. Stadjers ruimen zwerfvuil op en knappen hun straat of buurt op in de actieperiode van 2 tot en met 29 april. De eerste acties zijn maandag al van start gegaan maar gisterochtend gaf Milieuwethouder Jannie Visscher officieel het startsein bij Het Trefpunt in Beijum. Acht scholen kwamen daar samen nadat ze vanaf zeven locaties zwerfvuil hadden opgeruimd.

Al negen jaar werkt de succesformule in Groningen om in het voorjaar een schoonmaakactie te houden waarbij vele partijen samenwerken. LenteKriebels is een activiteit waarbij stadjers de handen uit de mouwen steken om gezamenlijk zwerfvuil, snoeiafval en drijfvuil in hun omgeving op te ruimen. De groepen melden zich aan bij de Gemeente en ze organiseren zelf hun actie; sommige doen al jaren mee.

Deelnemers

Deelnemers zijn onder meer: buurtbewoners, sportverenigingen, studenten, geloofsgemeenschappen, bootbewoners, kinderopvang en scholieren. De subsidie van de gemeente wordt door veel groepen gebruikt voor een gemeenschappelijk doel als een barbecue, een zomer/straatfeest, een lunch tijdens de schoonmaakactie of het poten van kleurrijke plantjes. Ondanks het verlagen van de subsidie en de verminderde inzet aan communicatiemiddelen vooraf is het deelnemersaantal verrassend hoog.

‘Actie scholen in Beijum’

Al sinds 2005 doen acht scholen in Beijum gezamenlijk mee aan LenteKriebels. Gisteren staken de scholen de handen weer uit de mouwen. De deelnemende scholen zijn: O.B.S. de Doefmat, O.B.S. Dom Helder Camara, O.B.S. de Beijumkorf locatie Honingraat, O.B.S. de Beijumkorf locatie de Zwerm, G.B.S. Johannes Calvijn, C.B.S. De Heerdstee, Kentalis Tine Marcusschool. De achtste school die op een andere dag deelneemt is De Dijk, Eerste montessorischool.

Facebook en Twitter

Vorig jaar is voorzichtig gestart met Facebook en Twitter. Dit jaar krijgt dat meer vorm. Dagelijkse updates over Lentekriebels zijn te volgen via de twee social media kanalen; deelnemers kunnen zelf foto’s en berichten plaatsen. Facebook: LenteKriebels050, Twitter:@LK050.

bron+foto: Groninger Gezinsbode

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.