Nachtvlinders de boom in!

Op 27 juni is het Nationale Nachtvlindernacht! In heel Nederland worden dan excursies georganiseerd. Nachtvlinders zijn normaal gesproken niet zo gemakkelijk te zien en dus worden ze met speciale lampen en zoetigheid gelokt. Dan wordt opeens zichtbaar hoeveel verschillende nachtvlinders er voorkomen. In Nederland ruim 800! In Groningen organiseren de Natuur en Milieufederatie Groningen en de vlinderwerkgroep van de KNNV een excursie en presentatie op Volkstuinvereniging Tuinwijck, waar op deze avond speciaal de deuren worden geopend voor bezoekers.

De Groningse Nachtvlindernacht wordt begeleid door Abel Jagersma, nachtvlinderexpert: “ik doe al enkele jaren onderzoek naar de nachtvlinders in dit gebied, ik kan daarom ook garanderen dat er veel te zien valt! Van de grotere soorten heb ik er al meer dan 200 gespot. Op diverse plekken zet ik lichtvallen op.”

Praktisch
Om 21 uur start de presentatie in de kantine van het Volkstuinverenigingcomplex Tuinwijck aan Helperzoom 8 met uitleg en mooi beeldmateriaal. Daarna volgt de excursie op Tuinwijck zelf. Deelname is kosteloos, maar opgave gewenst via www.nmfgroningen.nl/nachtvlindernacht.

De boom in
Tijdens de avond staat de relatie centraal tussen nachtvlinders en bomen. Volgens Jagersma valt daar nog een hoop te ontdekken:  “Er is niet veel onderzoek naar nachtvlinders gedaan, maar uit mijn eigen bevindingen kan ik stellen dat er een aantal nachtvlindersoorten zijn die een specifieke voorkeur hebben voor een bepaalde boom. Zo is de populier bijvoorbeeld dé boom waar je de bruine wapendrager en de populierenpijlstaart aantreft.“ Deze, en nog veel meer leuke feitjes over nachtvlinders komen vrijdag 27 juni voorbij tijdens de Nachtvlindernacht in Groningen!

De excursie is onderdeel van de campagne Bomen050 die binnenkort van start gaat in Groningen. Met bomen050 vestigen Natuur en Milieufederatie Groningen, Gemeente Groningen en diverse groene groepen uit de stad de aandacht op de waarde van bomen voor het stadsgroen.
De nachtvlindernacht wordt jaarlijks door heel Nederland georganiseerd door de Vlinderstichting. Kijk voor meer informatie hierover op www.nachtvlindernacht.nl.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.