Molens zetten hun deuren open

De Nationale Molendag wordt in 2013 gehouden op zaterdag 11 en/of zondag 12 mei. Dit jaar heeft de Nationale Molendag als motto: ‘Bezoek de molenaar’. In Groningen zetten veel molens hun deuren gastvrij open. Bezoekers kunnen op veel plaatsen terecht want Groningen is een echte molenprovincie met meer dan 80 monumentale molens. Ook de molens in Noorderhoogebrug (Wilhelmina, zaterdag open) en Leegkerk (De Jonge Held, zaterdag en zondag) zijn te bezoeken.

Een grote groep molenaars en molengidsen zorgen ervoor dat deze monumenten regelmatig draaien en daarnaast geopend zijn voor publiek. Steeds meer mensen en vooral ook kinderen bezoeken molens. Voor al deze activiteiten zijn vrijwilligers nodig. Daarom staat komend Nationale Molendag in het teken van de molenvrijwilligers.

Molenvrijwilligers zijn er in soorten en maten, maar één ding hebben ze gemeen. Hun liefde voor cultureel erfgoed en deze liefde overdragen op anderen. Vrijwillig molenaars zijn verantwoordelijk voor het deskundig en veilig laten draaien van de molen, terwijl molengidsen zich bezighouden met bezoekers en het organiseren van activiteiten. Een bijzonder onderdeel daarbij is het ontvangen van schoolkinderen op de molen. Als u meer wilt weten over de opleiding tot vrijwillig molenaar of tot molengids kunt u op zaterdag en zondag terecht bij alle molens die dan draaien of op de website van het Groninger Molenhuis.

www.nationalemolendag.nl

Bron: Gezinsbode Foto: Mike Tomale

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.