Links of rechts lopen op weg of fietspad ?

Het levert o.a. in het Kardingegebied regelmatig wrijving op tussen wandelaars en (brom)fietsers: loop je links of rechts op een fietspad ?

Allereerst: als er een voetpad is moet je die als voetganger gebruiken. Dat lijkt simpel maar dat is het niet altijd: langs het Koerspad tusen Beijum en Lewenborg loopt bijvoorbeeld een paadje dat je voetgangerspad zou kunnen noemen, maar dat is het officieel niet: je mag  ook lopen op het Koerspad zelf. En als een weg een autoweg is mag je er als wandelaar niet op.  Maar verder is het links of rechts lopen op een fietspad of weg je eigen keuze: je bent niet verplicht links of rechts te lopen.

Veel mensen denken dat je links moet lopen, maar dat is dus niet zo. Feit is dat als het donker is en jij bent niet goed zichtbaar, links lopen verstandig is. Je loopt dan niet het risico dat een jou achterop komende berijder van een voertuig jou niet ziet en je aanrijdt, en omgekeerd zie je wie jou tegemoet komt, zodat je, in de berm kunt stappen om een aanrijding te voorkomen. Is het licht, of ben je als voetganger ook bij donker goed zichtbaar (bijvoorbeeld door goede verlichting op borst en rug te dragen), dan lijkt het rechts lopen voorkeur te verdienen. Wie je van  achteren komt passeert jou normaal, en wacht bij een tegenligger tot die tegenligger voorbij is. Het enige mogelijk vervelende punt is dat je het als voetganger niet prettig vindt dat je niet ziet wie je achterop komt. Maar dat heb je als fietser ook en een klein kind op een fiets laat je toch ook niet links rijden ? En wat verwacht je van de (brom)fietser of auto die jou tegemoet komt terwijl jij links loopt en er een tegenligger aan komt ? Pal voor jou neus stoppen ? Wat vind je daarvan als hardloper ?

Kort en goed: is het licht of ben jij door lichten goed zichtbaar in het donker, loop (en ren) rechts op weg en fietspad, of stap, als je links loopt, in de berm bij een tegenligger. Mee eens ? Niet mee eens ?  Laat het ons weten: bob@beijum.org

 

Werkgroep Groen, grijs en verkeer van de Bewonersorganisatie Beijum.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.