Leerlingen van De Expeditie maken gebodsborden

De leerlingen van groep 7/8 van basisschool De Expeditie hebben op vrijdag 11 april gebodsborden ontworpen voor het Plukbos, het Beijumerbos en de koeienweide achter de Kardingerplas. De borden moeten ervoor zorgen dat mensen hun honden aan de lijn houden, zodat er minder hondenpoep komt en er minder dieren worden doodgebeten. Boswachter Bart Zwiers van Natuurmonumenten, van wie het initiatief komt, hoopt dat borden die door kinderen zijn getekend meer effect zullen hebben dan gewone gebodsborden. Daarnaast heeft de actie een educatief doel: ‘Natuurbescherming begint bij kinderen’, aldus de boswachter. ‘Het gaat om hun eigen toekomst.’

De  leerlingen wandelen om 11.00 uur in optocht naar het Plukbos, waar ze uitleg zullen krijgen over de gevaren van loslopende honden. De dag begint al goed, want onderweg komen ze een kikker tegen. Reden voor grote opwinding en hilariteit. ‘Hij kwam zomaar ineens uit het niets’, merkt een jongetje op. In het Plukbos aangekomen moeten ze allemaal in het gras gaan zitten en luisteren naar de uitleg van de boswachter. ‘Iedereen mag hier fruit plukken; het is een soort gratis winkel’, vertelt hij. ‘Maar helaas laten veel mensen hun hond hier uit en laten ze deze loslopen. Ze poepen overal. Ze hebben ook de neiging om de wortels van fruitbomen uit te graven en kapot te bijten. De bomen gaan dan dood.’

In het Beijumerbos spelen weer andere problemen. Het is eveneens een geliefde plek om honden uit te laten en net als in het Plukbos laten veel mensen hun viervoeter er los. De honden vallen reekalfjes aan en bijten deze dood. Een meisje heeft de gevolgen hiervan een keer met eigen ogen gezien: ‘Er lag een dode ree in de sloot met een wond aan zijn schouder’, vertelt ze. ‘Je kunt er zeker van zijn dat dit door een hond is gebeurd’, zegt Zwiers. ‘Honden vallen reekalfjes aan, maar ook egels en gewone kalveren. Daarom is het zo belangrijk dat jullie die borden maken.’ De boswachter laat een foto zien van een doodgebeten reekalf om zijn verhaal kracht bij te zetten.

De kinderen gaan diezelfde middag nog aan de slag. Ze moeten eerst een schets maken op een klein stuk papier, om het later uit te werken op een groot vel. Ruben en Mirnes pakken het grondig aan. Met zijn tweeën hebben ze drie plannen voor een tekening. Ze willen daar 1 idee uit destilleren. Het wordt uiteindelijk een vierde optie: een stripverhaal. Een tekening die uit verschillende delen bestaat blijkt sowieso erg in trek. Een meisje maakt een bord met aan de ene kant ‘hond los’ en aan de andere kant ‘hond vast’. Op beide gedeelten figureren uiterst creatief vormgegeven honden, koeien en kalveren.

De teksten zijn niet van de lucht. ‘Honden aan de lijn en ze mogen hier niet poepen!’, schrijven Jelte en Jeff in grote rode letters bovenaan hun ontwerp. Ze tekenen een mannetje met een appel in zijn hand waar een beetje poep aan zit. Daniel, Marco, Wesley en Shemano geven de voorkeur aan echte verbodsborden. Ze maken een grote rode cirkel. ‘Daar komt een hond in die aan het poepen is’, vertelt Shemano. ‘En dan een grote rode streep erdoor.’ Natuurmonumenten zal de borden komen ophalen zo gauw ze klaar zijn. Ze zullen de beste eruit kiezen en deze vervolgens scannen en plastificeren. En ze dan ook echt in het bos neerzetten natuurlijk. Nu maar hopen dat de mensen aan hun boodschap gehoor willen geven.

Mark Mandjes (tekst) en Willemien Mensinga (foto)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.