Landelijke Week van de Teek

Campagne en app wijzen op eenvoudige maatregelen om gevolgen van tekenbeten te voorkomen.

Van maandag 11 tot en met zondag 17 april vindt de landelijke Week van de Teek plaats. Dan start opnieuw een voorlichtingscampagne om het risico en de behandeling van tekenbeten onder de aandacht te brengen. Een tekenbeet is meestal onschuldig, maar kán mensen ziek maken als de teek lang vastgebeten in de huid zit. Er zijn eenvoudige maatregelen om dat te voorkomen.

Teken komen op veel plaatsen in Nederland voor. Ze leven in hoog gras en struikgewas en tussen bladeren. Teken lijken op kleine platte spinnetjes. Sommige teken zijn besmet met de Lyme-bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Als een teek lang op de huid zit, bestaat de kans dat hij deze bacterie overbrengt.

Behandeling

De ziekte is meestal goed te behandelen met antibiotica. Zonder behandeling kan de ziekte van Lyme echter chronische klachten veroorzaken aan hart, zenuwstelsel, gewrichten en huid. GGD Groningen adviseert mensen dan ook om nadat ze in het groen geweest zijn altijd zichzelf en eventuele anderen op teken te controleren. Wie een teek vindt, kan die eenvoudig zelf verwijderen.

App

Er is ook de app “Tekenbeet”. De app bevat informatie over hoe mensen op teken kunnen controleren en hoe ze een teek verwijderen. Gebruikers kunnen een tekendagboek aanleggen en hierin een tekenbeet registreren. Ook kunnen mensen via hun mobiele telefoon zien hoe actief teken zijn. Dit is vooral handig voor mensen die in de natuur werken of recreëren. Daarnaast is een alarm in te stellen zodat gebruikers altijd op de hoogte zijn van de actuele tekenactiviteit. De app is beschikbaar in Google Play en de App store en te downloaden via rivm.nl/tekenbeet.

Organisatie

De Week van de Teek is een initiatief van het kenniscentrum Stigas in samenwerking met een groot aantal organisaties. Ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) neemt hier aan deel. Meer informatie is te vinden op  www.weekvandeteek.nl en  http://rivm.nl/tekenbeet

1 reactie op “Landelijke Week van de Teek

  1. Beste dank voor u artikel.
    Ik zou graag willen weten of dat een vrouwenteek op de afbeelding is afgebeeld of een mannetjes teek.
    Mijn dochter is onlangs ontdekt met exact zo een teek.

    Mvg,

    Karina

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.